dijous, 25 de juliol del 2013

Sequoia de Tortadès (Vilanova de Sau)

Declarat Arbre Monumental: l'any 1990
Propietari: 
Terme municipal: Vilanova de Sau (Vivers Tortadès)
Coordenades UTM ED50 (m): X 453520  Y 4638946
Alçaria total: 48 m
Volt de canó: 6,34 m
Capçada mitjana: 16 m
Edat estimada: plantat el 1870

La sequoia de Tortadès havia estat un dels arbres més alts de Catalunya, amb els seus 48 metres d'alçada. L'any 1990, però, un llamp que li va caure a sobre li va partir el tronc en dos i li va fer perdre part de la seva alçada. Actualment no he descobert exactament quants metres fa, però queda clar l'efecte del llamp, ja que la part de dalt del tronc es veu clarament partit en dos. Malgrat aquest incident, la sequoia gaudeix de gran vitalitat. Era coneguda popularment com a "Bella Antònia", per una degeneració de l'antic nom científic "Wellingtonia".


Sequoia de Tortadès (juliol de 2013)
Potser el que més ens va cridar l'atenció va ser aquest animalet que veieu aquí a sota. Primer vam pensar que es tractava d'un cuc de terra, però al veure'l de més a prop vam descobrir que no, que era una petita serp de vidre.


Per arribar als Vivers Tortadès, on hi ha la sequoia, s'ha d'anar a Sant Sadurní d'Osormort i d'allà agafar la BV-5201 en direcció Sant Hilari de Sacalm. Quan la carretera s'uneix amb la GI-541, seguim els indicadors de Vivers de Tortadès.