dilluns, 22 de juliol del 2013

Roure del Pla del Call (Rupit i Pruit)

Declarat Arbre Monumental: l'any 1988
Propietari: M. Bach de Fontcoberta
Terme municipal: Rupit i Pruit (mas del Bac)
Coordenades UTM ED50 (m): X 453317  Y 4655015 
Alçaria total: 18 m
Volt de canó: 3,45 m
Capçada mitjana: 27,5 m
Edat estimada:


El Roure del Pla del Call, declarat monumental amb el nom de Roure del Bac de Collsacabra, és un d'aquells arbres als quals hem passat pel costat milers de vegades sense ni tan sols adonar-nos de la seva existència. I quan per fi en som conscients, ens preguntem com és possible que no l'haguéssim vist abans. 

Aquest gran roure es troba en una esplanada al costat de la carretera C-153, entre Cantonigrós i Rupit, al quilòmetre 10. Quan passem l'indicador del RCP El Colomer, uns metres més endavant i a mà dreta veurem el mas del Bac, una gran masia amb torre inclosa a tocar de la carretera. Deixem el cotxe per allà on puguem i no molestem (nosaltres el vam deixar uns metres més endavant, al costat d'un petit monument dedicat a Jacint Verdaguer) i agafem (caminant) una pista que trobarem a la banda esquerra de la carretera (de fet, allà hi neixen dues pistes, s'ha d'anar cap a la dreta). Uns 200 metres i trobarem l'espectacular roure.

 

Roure del Pla del Call (agost de 2013)

Per què us feu una idea de les dimensions del roure, fixeu-vos en la taqueta blava i negra que es veu al costat del gran tronc: no és un cagalló de mosca, és el Mohawk.
A prop de Rupit, a Santa Maria de Corcó hi havia un altre roure monumental, el Roure de Carboneres, però va morir l'any 1997 i actualment no en queden ni les restes.