dilluns, 22 de juliol del 2013

Roure del Vilar o Roure de la Senyora (Sant Boi de Lluçanès)

Declarat Arbre Monumental: l'any 1988
Propietari: ?
Terme municipal: Sant Boi de Lluçanès (masia del Vilar)
Coordenades UTM ED50 (m): X 429822  Y 4657651
Alçaria total: 15 m
Volt de canó: 4 m
Capçada mitjana: 29,3 m
Edat estimada: ?

El Roure de la Senyora és un espectacular roure situat a uns 100 metres al nord de la casa pairal del Vilar (d'aquí el també nom de Roure del Vilar), a l'extrem d'uns camps de conreu i inici de la roureda que s'estén muntanya amunt fins al santuari dels Munts.

Diuen que el nom de "Roure de la Senyora" li ve perquè la que havia estat senyora de la casa Vilar, Lotgarda de Perdals, tenia gran estimació per aquest roure i hi passava llargues estones sota la seva ombra llegint o fent ganxet.

La veritat és que, ara que ja hem voltat una mica per Catalunya anant a la "recerca i captura" dels nostres Arbres Monumentals, crec que pocs arbres es mereixen tant el qualificatiu de Monumental com aquest roure. No només és espectacular, sinó que a més es veu molt estimat i ben cuidat, tant el roure (té les branques inferiors ben apuntalades per ajudar-lo a aguantar-ne el pes) com el seu entorn. Val la pena visitar-lo, asseure's una estona en el banc que hi ha sota les seves grans branques i posar-se durant uns minuts en la pell de la "Senyora", això sí, sempre sent molt respectuosos.

Casa pairal del Vilar


Roure de la Senyora (maig de 2013)


Com que trobar l'arbre havia estat molt fàcil i, a més, no havíem caminat gaire fins a arribar-hi, vam decidir pujar muntanya amunt, fins al Santuari dels Munts, agafant el sender que surt de pocs metres a la dreta del roure.

Val a dir que nosaltres hi vam pujar un diumenge, just a l'hora de sortir de missa. Ja us podeu imaginar quina fila devíem fer nosaltres, vestit amb roba "de guerra" enmig de tots aquells senyors i senyores ben vestidets que, òbviament, no havien pujat pas a peu fins allà.

Santuari dels Munts
Paisatge des del Santuari dels Munts

2 comentaris:

Mohawk ha dit...

El millor roure del país!

Selene ha dit...

I tant!!