dimarts, 30 de juliol del 2013

Arbre de la Llibertat, Càdec del Buixaus i Magnòlia del Roquer (Arbúcies)

La població d'Arbúcies té tres arbres declarats com a Monumentals: el plàtan conegut com a Arbre de la Llibertat i la Magnòlia del Roquer, que es troben dins del poble mateix, i el Càdec del Boixaus, situat a la masia del mateix nom, que trobarem després de recórrer set quilòmetres de pista més o menys apta per a tots els cotxes.

Arbre de la Llibertat

Declarat Arbre Monumental: l'any 1990
Propietari: 
Terme municipal: Arbúcies
Coordenades UTM ED50 (m): X 459742  Y 4629674
Alçaria total: 13 m
Volt de canó: 3,35 m
Capçada mitjana: 18,3 m
Edat estimada: plantat l'any 1873

Aquest plàtan va ser plantat l'any 1873 per commemorar la Revolució de Setembre de 1868 i com a símbol de llibertat en plena Guerra Carlina (1872-1876). D'aquí el seu nom d'"Arbre de la Llibertat". Arreu del territori català hi ha altres Arbres de la Llibertat, però ja en parlarem quan sigui el moment.

És impossible passar per la vila d'Arbúcies i no veure el seu monumental Arbre de la Llibertat, ja que es troba situat al centre del centre de la població, la Plaça de la Vila o de l'Església. Malgrat que la seva alçada no és excepcional (si la comparem amb els 32 metres del Plàtan de la Font Gran de Taradell, per exemple), el fet de trobar-se enmig d'edificacions i ocupar, amb la seva ampla copa, tota la plaça, fa que sembli molt més gran del que és. La veritat és que actualment té un aspecte fenomenal.

Arbre de la Llibertat (juliol de 2013)

Càdec del Boixaus (Buixaus? Buxaus?)

Declarat Arbre Monumental: l'any 1991
Propietari: 
Terme municipal: Arbúcies (el Boixaus de la Muntanya)
Coordenades UTM ED50 (m): X 455022  Y 4629270
Alçaria total: 11 m
Volt de canó: 2,6 m
Capçada mitjana: 13,5 m
Edat estimada:
 
Arribar a la casa del Boixaus no és difícil, perquè no té pèrdua (només cal anar seguint els indicadors), però tampoc és del tot fàcil, ja que s'han de recórrer set quilòmetres de pista que no està en males condicions, però no deixa de ser una pista forestal, així que es fan eterns. Ara, el lloc val la pena, sobretot si algú busca passar uns dies en la tranquil·litat més absoluta.

No he descobert exactament com s'escriu el nom de la casa, ja que la web de la Generalitat l'anomena "Boixaus", els nois que gestionen la casa de turisme rural l'escriuen com a "Buxaus" a la seva web, mentre que als indicadors que porten fins al lloc hi diu "Buixaus". 

Càdec del Boixaus (juliol de 2013)

Magnòlia del Roquer

Declarat Arbre Monumental: l'any 1992
Propietari: 
Terme municipal: Arbúcies
Coordenades UTM ED50 (m): X 459767  Y 4629834
Alçaria total: 16 m
Volt de canó: 3,98 m
Capçada mitjana: 10,8 m
Edat estimada: plantat el 1867

Considerada la magnòlia més gran d'Europa (havia arribat a tenir 25 metres d'alçada), es troba dins el Jardí Dendrològic del Roquer, una finca privada situada al bell mig de la població d'Arbúcies, on s'hi poden veure també altres arbres que, tot i no tenir el títol de "Monumental", bé mereixen una visita. Per poder entrar al jardí cal concertar visita al museu etnològic del Montseny, una visita guiada que inclou poder admirar el jardí i també l'entrada al museu. Ho tenim pendent.