dijous, 18 de juliol del 2013

Roure de Santa Maria del Montnegre (Sant Celoni)

Declarat Arbre Monumental: l'any 1990
Propietari:
Terme municipal: Sant Celoni (Santa Maria del Montnegre)
Coordenades UTM ED50 (m): X 466213  Y 4612417
Alçaria total: 23 m
Volt de canó: 4,4 m
Capçada mitjana:  23,3 m
Edat estimada: ?

El preciós roure de Santa Maria de Montnegre es trobava dins del parc del Montnegre-Corredor, punt de trobada obligat de caminants i ciclistes que voltaven pel parc. L'any 2010, un fort temporal de vent i neu va trencar l'arbre, aparentment sa, deixant al descobert l'interior del seu tronc, que estava ben buit pel podriment.


Nosaltres, afortunats sense saber-ho, l'any 2008 li vam fer aquesta bonica fotografia


En aquells moments, la petita ermita de Santa Maria del Montnegre tenia aquest aspecte


Tres anys més tard, el 2011, vam repetir la caminada i a l'arribar al mateix indret ens vam endur dues sorpreses inesperades. La primera va ser trobar-nos amb les restes del que havia estat l'elegant roure;


la segona, trobar l'ermita totalment remodelada gràcies a la tasca feta pels Amics de Santa Maria del Montnegre


L'any passat, novament gràcies al grup d'Amics de Santa Maria del Montnegre, entre altres, es va aconseguir clonar el roure a partir d'algunes cèl·lules que quedaven encara vives de l'arbre. Després d'uns mesos de feina, al novembre del 2012 el nou arbre va ser replantat al costat de la soca que resta del seu "pare". Òbviament, malgrat tenir les mateixes cèl·lules, es tracta d'un arbre nou, una braqueta de tot just uns 30 cm d'alçada, que no sabem fins on arribarà.

Finalment, per acabar amb els arbres Monumentals del Vallès Oriental, només queda esmentar l'Om del Banc de la Paciència, de Sant Feliu de Codines, que rebia aquest nom, diuen, per estar situat al costat del banc d'una parada d'autobús. Afectat per la grafiosi, i malgrat tots els esforços fets per salvar-lo, l'arbre va anar perdent força progressivament, fins que el 1996 ja no va rebrotar. Va ser talat i se'n conserven alguns fragments de la soca, però no es troben en el seu lloc.