divendres, 30 d’agost del 2013

Alzina Grossa del Querol (Fonollosa), Lledoner de l'Estació (Rajadell), Plàtan d'en Gibert (Monistrol de Montserrat)

Alzina Grossa del Querol

Declarat Arbre Monumental: l'any 1991
Propietari:
Terme municipal: Fonollosa (Mas Querols)
Coordenades UTM ED50 (m): X 389910  Y 4624104
Alçaria total: 14.5 m
Volt de canó: 3,65 m 
Capçada mitjana: 22,8 m
Edat estimada:

Trobar l'Alzina Grossa del Mas Querol no costa molt, ja que trobem rètols indicadors que ens guien fins a ella. Des de Manresa, agafem la BV-3008 fins a Fonollosa, creuem el petit poble i just a la sortida trobarem una carretera a mà esquerra on ja veurem un primer indicador de l'alzina. Seguim aquesta carretera fins a uns 700 metres, on trobarem un trencall a l'esquerra, on també veurem un altre indicador del mas Querol (tot i que hi està escrit com a Carol). A l'agafar aquest camí, de seguida veurem a la dreta un indicador de sender per anar caminant fins a l'alzina. Nosaltres teníem poques ganes de caminar, així que vam seguir per la pista amb el cotxe, ara sense asfaltar. Anem seguint el camí principal fins que ens trobarem de cop i volta davant de l'imponent alzina.  


És probablement la més bonica de totes les alzines que hem vist fins ara, tot i que no deu ser la més grossa. Això es deu al fet que tant l'alzina com el seu entorn estan molt ben cuidats: el terra net, amb bancs per seure sota la seva ombra i contemplar el paisatge des d'allà estant i, fins i tot, una taula de pícnic per poder-hi dinar. Una agradable visita.

Alzina Grossa del Mas Querol (agost de 2013)

Lledoner de l'Estació

Declarat Arbre Monumental: l'any 1991
Propietari: Ajuntament de Rajadell
Terme municipal: Rajadell (Estació del tren)
Coordenades UTM ED50 (m): X 391888  Y 4621075
Alçaria total: 18 m
Volt de canó: 3 m 
Capçada mitjana: 20,6 m
Edat estimada:

Lledoner de l'Estació (agost de 2013)
El Lledoner de l'estació de Rajadell és molt senzill de trobar: anem a Rajadell, busquem la seva estació de tren (que està a les afores del poble) i allà mateix hi trobarem l'espectacular lledoner. Aquest arbre s'havia d'anar podant cada any, ja que quan creixien les seves branques arribaven fins a la catenària del tren; el 2009 el cicló Klaus va trencar algunes de les seves branques i es va haver de fer una poda dràstica. Per això actualment no presenta l'aspecte espectacular que havia tingut en altres èpoques, però se'l veu amb plena vitalitat, així que tan sols és qüestió de temps que les seves branques tornin a ser el que eren.

Plàtan d'en Gibert

Declarat Arbre Monumental: l'any 1997
Propietari:
Terme municipal: Monistrol de Montserrat
Coordenades UTM ED50 (m): X 403862  Y 4607325
Alçaria total: 33 m
Volt de canó: 4,45 m 
Capçada mitjana: 26,1 m
Edat estimada: plantat el 1856

Plàtan d'en Gibert (març de 2013)

Aquest plàtan deu ser l'arbre monumental al costat del qual he passat més vegades al llarg de la meva vida, però curiosament fins que no vam començar amb la recerca dels Arbres Monumentals de Catalunya no em vaig adonar de la seva existència. El plàtan queda en un lateral de la carretera que va des de Monistrol cap al santuari de Montserrat, just a l'inici de la carretera, passada la primera corba. Com que l'arbre ha quedat atrapat entre la carretera, camps de conreu i alguna edificació, passa força desapercebut si no ens hi fixem, sobretot a l'hivern, quan no té ni una fulla. Amb fulles és una altra història...

Plàtan d'en Gibert (agost de 2013)

5 comentaris:

Pere de can Peret ha dit...

Es curiós. Forces vegades he passat pel costat d’algun d’aquets arbres que descrius. El de l’estació de Rajadell i el de Monistrol. Ara no tinc excusa, tinc de mirar-los amb l’atenció que es mereixen!
Felicitats per la teva feina!

Selene ha dit...

Moltes gràcies! És bo saber que hi ha algú, a part de l'amic Gatsaule, que llegeix el que escric ;-)

La veritat és que nosaltres cada dia ens sorprenem més de la quantitat d'arbres espectaculars que tenim al nostre voltant i ni tan sols havíem vist.

Fent una volta pel Montsià (encara tinc pendent posar-los al blog), vam fer una foto de casualitat a un arbre que ens va fer gràcia i després vaig descobrir que també és a la llista d'arbres monumentals. En aquells moments ni tan sols sabia que existia aquesta llista!!

Joan Gibert ha dit...

Ostres plàtan d'en Gibert. .te el meu nom i he passat moltes vegades pel costat seu també... ara pararé més atenció ..que maques fotos.

Unknown ha dit...

jO SOC UNA FAN DEL TEU BLOC I ESTIC BUSCANT TOTS ELS ARBRES MONUMENTALS!!! és impressionant!!! Moltes gràcies per la feina.

Unknown ha dit...

Moltes gràcies pel teu comentari!

La veritat és que fer aquesta recerca d'Arbres monumentals no només ens ha servit per a descobrir els magnífics exemplars que tenim a casa nostra, sinó que també ens ha donat l'excusa per voltar per tota Catalunya i conèixer indrets que d'altra manera potser no hauríem visitat mai.

Com pots veure, ara mateix tenim el tema força aturat, entre que ja tenim la col·lecció gairebé completada i que les restriccions per la pandèmia tampoc ens han permès fer tot allò que hauríem volgut fer. A veure si aquest estiu puc anar actualitzant les entrades, que, tractant-se d'éssers vius que es veuen molt afectats pels fenòmens meteorològics, les coses poden canviar molt d'un dia a l'altre.

No cal que et digui que si detectes qualsevol cosa als meus textos, m'ho pots fer saber: indicacions errònies o poc clares, camins que ja no existeixen o han mogut de lloc, arbres que ja no hi són o que han canviat força respecte a com surten a les meves imatges, etc.

A reveure,

Selene