dissabte, 10 d’agost del 2013

Alzina de les Famades i Roure de can Puig (Amer)

Dins del terme municipal d'Amer, prop d'Anglès, hi trobem dos arbres declarats Monumentals: el Roure de can Puig i l'Alzina de les Famades.

Roure de can Puig

Declarat Arbre Monumental: l'any 2000
Propietari: 
Terme municipal: Amer (Sant Climent d'Amer)
Coordenades UTM ED50 (m): X 470096  Y 4650996
Alçaria total: 21 m
Volt de canó: 4,85 m
Capçada mitjana: 36,5 m
Edat estimada:

Aquest arbre havia estat, cap el 2003, el roure que tenia la capçada més gran de tots els que s'havien mesurat a Catalunya, amb els seus 36 metres d'amplada. L'any 1981 li va caure un llamp que va deixar marques més que evidents en el seu tronc.


Malgrat aquest fet, el roure va resistir, però el pas del temps i les inclemències meteorològiques van fer que caigués una de les seves besses i, amb la caiguda, altres branques es van veure afectades. Per aquest motiu, es va haver de fer una poda dràstica i aquest que podeu veure aquí a sota n'és la situació actual.
Roure de can Puig (agost de 2013)

Aquí a sota podeu veure com havia estat aquest sensacional roure (foto extreta de la web de la Generalitat)


Arribar-hi és fàcil: just a l'entrada d'Amer apareix un cartell indicador a mà dreta on diu "Sant Climent d'Amer". Hem de seguir aquesta pista asfaltada, passant de llarg l'ermita i arribant fins a la zona de pícnic de can Puig. Deixem el cotxe a l'aparcament i només cal anar seguint els indicadors que ens guiaran fins al que resta d'aquest l'esplèndid roure.

Alzina de les Famades

Declarat Arbre Monumental: l'any 1990
Propietari: 
Terme municipal: Amer
Coordenades UTM ED50 (m): X 465444  Y 4652241
Alçaria total: 18,5 m
Volt de canó: 3,85 m
Capçada mitjana: 20,7 m
Edat estimada: 300 anys

Alzina de les Famades (agost de 2013)
Aquesta alzina destaca no només per les seves mides, sinó també per la seva gran producció d'aglans, ja que es calcula que en pot arribar a fer uns 660 kg l'any. Segons la web de la Generalitat, es tracta d'una alzina molt famosa a la comarca, però a nosaltres ens va fer la impressió d'estar més aviat abandonada, tant l'arbre com tot el seu entorn.Té les branques molt llargues i li caldria una poda, ja que algunes d'elles estan seques i perjudiquen la resta amb el seu pes mort. A més, es troba en un descampat ple d'herbes seques, esbarzers, runa de l'antiga cas de can Famades i altres tipus de porqueries que ja podeu imaginar. 

L'alzina no queda massa amagada, però a nosaltres ens va costar de trobar, precisament pels esbarzers que mig tapaven el caminet que hi porta. A més, aquest cartellet indicador que hi ha a la zona ens va acabar de desorientar:


Si per anar a veure el roure calia agafar una pista asfaltada a mà dreta, just a l'entrada del poble (si venim des d'Anlgès), per trobar l'alzina hem de travessar el poble i agafar una carretera a mà esquerra que porta a Sant Martí Sacalm. Als 2,2 quilòmetres a la dreta trobarem una petita esplanada abandonada i un cartell indicador de "can Famades", tot i que de la masia tan sols en queden quatre runes. Sense fer massa cas de l'indicador, per trobar l'alzina el que hem de fer és travessar l'esplanada en línia recta i agafar un caminet que trobarem al nostre davant (ja dic que d'entrada ens va costar força de trobar, per les herbes i esbarzers que el mig tapaven), avançar uns metres i de seguida trobarem la gran alzina. Llàstima que l'entorn estigui tan descuidat, perquè l'arbre, en unes altres condicions, seria espectacular.

1 comentari:

Jordi i Merce ha dit...

En data 30 de gener de 2022 confirmem que del roure ja no queda rastre (hem parlat amb un senyor de Can Puig)