dissabte, 30 de juliol del 2016

Savina d'Arati i Avet de les Fonts (Alins)

A la zona d'Alins hi trobem tres declaracions (o futures declaracions ) d'Arbre Monumental: la Savina d'Arati, els Avets dels Forns i l'Avet de les Fonts.

Savina d'Arati

Declarat Arbre Monumental: l'any 2016
Propietari:
Terme municipal: Alins
Coordenades UTM ED50 (m): X 362664  Y 4714336
Alçària total: 7 m
Volt de canó: 1,15 m
Capçada mitjana: 8,1 m
Edat estimada:

Anant des d'Alins en direcció Àreu (L-510), on agafarem la pista per anar a trobar l'Avet de les Fonts, passarem pel "costat" de la Savina d'Arati. És tan fàcil de localitzar, com complicat d'arribar-hi, així que nosaltres, aquesta vegada, excepcionalment, vam decidir aprofitar-nos de la capacitat de zoom de la nostra càmera i fotografiar-la des de la carretera estant.
Anant per la L-510, quan veiem el punt quilomètric 11 aparcarem el cotxe on no molesti. Veurem la borda d'Arati i, si aixequem la vista, podrem localitzar, força metres més amunt, la savina que busquem. No hi ha camí per arribar-hi, s'ha de pujar camp a través per on es pugui, per això nosaltres vam pensar que no valia la pena l'esforç i ens vam acontentar amb veure-la des de la distància.

Savina d'Arati (juliol de 2016)

Avet de les Fonts o Avet del Pla de la Selva

Declarat Arbre Monumental: l'any 1990
Propietari: Entitat Local d'Àreu
Terme municipal: Alins (Àreu, Pla de la Selva)
Coordenades UTM ED50 (m): X 364740  Y 4720460
Alçària total: 32 m
Volt de canó: 4,15 m
Capçada mitjana: 10,8 m
Edat estimada:

L'Avet de les Fonts, també anomenat Avet del Pla de la Selva, és dels pocs arbres del Pallars Sobirà que oficialment està considerat com a Arbre Monumental. Es troba en un lloc privilegiat, amb moltes possibilitats per a fer-hi excursions diverses, com pot ser l'ascenció a la Pica d'Estats.

Nosaltres, però, hi vam anar en un matí que amenaçava pluja, així que vam decidir fer "el vago" i anar-hi amb el cotxe, pràcticament deixant-lo aparcat als seus peus. De fet, a la foto em veieu amb l'impermeable, ja que ens va començar a ploure mentre contemplàvem l'avet i vam acabar tornant, ja dins del cotxe, sota la tempesta i amb petita pedregada inclosa.

Avet de les Fonts (juliol de 2016)

Per trobar l'Avet de les Fonts hem d'anar fins al Pla de la Selva. Ens dirigirem cap a la població d'Àreu, creuarem el poble, i continuarem per la pista, ara ja sense asfalt, en direcció al refugi de Vallferrera o Pla de Boet, amb la Noguera de Vallferrera acompanyant-nos, en algun moment fins i tot massa a prop.

Quan arribem al pla de la Selva, ja hi serem ben a prop; continuarem avançant una estona més per l'ampla pista fins que veurem a mà esquerra un cartell indicador de l'Avet. Deixarem el cotxe allà mateix i caminarem uns quants metres dins del bosc, fins que veurem l'alt avet.