dimecres, 27 de juliol del 2016

Avet de la Solaneta (Espot)

Declarat Arbre Monumental: l'any 2016
Propietari:
Terme municipal: Espot
Coordenades UTM ED50 (m): X
Alçària total: 26 m
Volt de canó: 4,4 m
Capçada mitjana: 11,4
Edat estimada:

Igual que en el cas del Pi de Monestero, l'Avet de la Solaneta és una nova incorporació a la llista d'Arbres Monumentals de la Generalitat, tan nova que encara no té la seva fitxa pertinent. Així doncs, trobar-lo és una mica una aventura, malgrat que no ens caldrà anar tan lluny com en el cas del Pi de Monestero. 

De fet, per arribar a l'Avet (o el que suposem que deu ser l'Avet de la Solaneta) hem de fer el mateix recorregut inicial que en el cas del Pi de Monestero, ja que l'avet es troba molt a prop del sender que porta cap a l'estany de Monestero. 

Ens situarem al refugi Ernest Mallafré i continuarem per la pista, seguint els indicadors a l'estany de Monestero. Uns metres més endavant, la pista es bifurca en dos: la banda esquerra, cap a Monestero; la dreta, cap a Portarró-Subenuix. Òbviament, per anar a buscar el Pi de Monestero, agafarem la de l'esquerra; per trobar l'Avet de la Solaneta, anirem cap a la dreta. De fet, la zona de la Solaneta és tota aquesta que tenim al davant. 

Caminarem uns metres per la pista i de seguida trobarem una corba força tancada i moltes ortigues a la banda esquerra. L'Avet es troba molt a prop, uns quants metres per sobre de la pista. No es veu des de la pista, així que ens hem d'endinsar dins de l'avetosa per a localitzar-lo. I tampoc hi ha cap sender ni res per a arribar-hi, així que haurem d'anar avançant per entre les herbes. Per sort, a aquella banda no hi ha tantes ortigues i es pot passar amb certa facilitat.

L'Avet de la Solaneta oficialment encara no és Arbre Monumental, així que no té cap placa identificativa, per això ens va costar força de trobar. Al seu voltant hi ha molts altres avets dignes d'admirar, així que vam estar una bona estona donant voltes pel lloc, fent apostes sobre quin de tots aquells grans, alts i vells arbres devia ser el que es mereixia el qualificatiu de "monumental", perquè per nosaltres tots ho podrien ser. Fins que vam anar uns metres més amunt i el vam veure: ara no hi havia dubte (a no ser que més amunt encara n'hi hagués un altre de més gran). 

Malgrat que nosaltres normalment no portem GPS ni similar, crec que el punt al mapa que apareix a la web de la Generalitat està ben situat, cosa que no passa en altres casos.





Avet de la Solaneta (juliol de 2016)

Altres avets

Altres avets
([agost de 2017] Actualitzo la informació: Malgrat que ara ja apareix la informació a la fitxa de la web dels Arbres Monumentals, les imatges que hi han posat no ens aclareixen massa si vam encertar amb l'avet que buscàvem o no. Ara bé, agafant el que diu la mateixa fitxa, "Al voltant hi ha altres avets de gran magnitud, cap d’ells, però, s’acosta a la grandària del nostre Avet." Així doncs, a no ser que hi hagués algun altre avet encara més gran que no haguéssim vist, l'Avet de la Solaneta ha de ser el que suposem. De totes maneres, al seu voltant hi ha tants avets espectaculars, que ve podrien declarar Monumental l'avetosa sencera.)