dimarts, 5 d’agost del 2014

Avet de la Baga de la Berruga (Campelles)

Declarat Arbre Monumental: l'any 1991
Propietari: Ajuntament de Campelles
Terme municipal: Campelles (prop del refugi del Pla dels Prats)
Coordenades UTM ED50 (m): X 427353  Y 4681236
Alçaria total: 33,5 m
Volt de canó: 3,9 m
Capçada mitjana: 11,8 m
Edat estimada:

L'any 1990 un llamp va caure de ple sobre l'Avet i el va deixar molt malmès, li va fer caure part del tronc i va quedar ferit de mort. Es va parlar de tallar-lo, però a dia d'avui encara segueix dempeus ja que, malgrat que els quinze metres superiors de l'arbre són ben morts, els altres 8 metres inferiors restants segueixen vius, amb algunes branques una mica tocades, però altres amb plena vitalitat. Així doncs, es tracta d'un arbre que es considera decrèpit des de fa més de vint anys, però que segueix resistint tossudament el pas del temps.

Per arribar fins a l'Avet de la Baga de la Berruga primer de tot hem d'anar fins a la població de Campelles (a sis quilòmetres de Ribes de Freser, passant per sobre les vies del tren i del cremallera de Núria). Passem el poble i ens dirigim cap al Pla dels Prats. Per no perdre'ns, només cal que anem seguint contínuament els indicadors de la travessa de la transhumància cap al Montgrony. 

Primer anirem seguint una pista asfaltada i a mig camí, agafarem el trencall cap a la dreta, una altra pista que no està asfaltada, però que es troba en molt bon estat, tot i que els còdols que entapissen el terra fan que no sigui recomanable per a qualsevol tipus de cotxe.

Quan arribem a l'àrea recreativa del Pla dels Prats deixarem el cotxe al seu aparcament i seguirem deu minutets a peu fins a trobar l'Avet monumental (o el que queda d'ell). Seguim la pista rodejant l'àrea recreativa i, a pocs metres, trobarem a mà esquerra una pista no apta per a vehicles. Anem pujant per aquesta pista uns minuts, fins que observem que el camí s'aclareix. És a dir, els primers metres d'aquesta pista queden coberts amb les branques dels avets del seu entorn; de sobte, les copes dels arbres deixen de tapar tota la vista i es pot veure el cel. 

En aquest moment, quan trobem un accés decent, ens hem d'endinsar a l'avetosa que hi ha a la banda esquerra del camí. Si no portem GPS tocarà donar voltes per l'arbreda, fins que aconseguim localitzar l'Avet. Com que es tracta d'una zona d'explotació forestal, trobarem moltes traces per terra, però n'hi ha per totes bandes, fetes pels llenyataires que recullen la fusta, així que no hi ha un camí senyalitzat clar que ens condueixi fins al nostre objectiu. Hem de mirar enlaire i intentar localitzar, entre avets, el tronc, inconfusible, del nostre Avet. 
Avet de la Baga de la Berruga (agost de 2014)
Reconec que nosaltres, que no portem més tecnologia a les mans que un paper amb les quatre referències que trobem per Internet, hi vam estar donant voltes una estona, però va ser una mica per tossuderia, perquè insistíem en voler-lo localitzar prop del camí i s'ha d'anar més endins de l'avetosa per a trobar-lo.