dimarts, 26 de setembre del 2006

Ja comencen els problemes...

Portem tot just dues setmanes de classe i ja comencen a aparèixer els primers elements conflictius. Òbviament, alguns els tens clitxats ja des del primer moment en què entren a l'aula (només cal veure com entren (sense bossa), com seuen (de qualsevol manera menys el que es considera seure bé), com contesten (amb el típic ppsshh), etc.), però d'altres necessiten alguns dies per agafar confiança i mostrar-se llavors en tot el seu esplendor.
La veritat és que, almenys de moment, no tinc excessius problemes amb els meus nous alumnes. N'hi ha alguns de vagos, vagos, això sí, però cap que sigui conflictiu en excés. Amb els qui veig que tindré més problemes és el grup de reforç que m'ha tocat fer a primer curs. En aquest grup, de tan sols 13 persones, hi ha els alumnes més problemàtics del curs (i estic parlant de primer curs, que vol dir que tenen entre 11 i 13 anys...). Tots ells hi van perquè tenen serioses dificultats per poder seguir una classe normal.
Alguns simplement són lents en entendre les coses i necessiten que se'ls expliqui tot ben a poc a poc (són NEE, és a dir, nens de Necessitats Educatives Especials...buf, que malament sona! A mi em diuen això i els pego!!).
Altres, però, són un altre món, tot i que també tenen les seves dificultats per entendre res. Són precisament aquests nanos els que em fan més por. El primer dia que vaig fer classe amb ells, hi va haver una revolta a l'aula perquè tots es van posar a cridar (i vull dir literalment cridar) que a veure per què ells estaven allà i que per què no els deixàvem anar amb la resta de la seva classe! El millor de tot va ser la seva justificació de per què volien tornar amb la resta del seu grup: perquè allà s'ho passaven millor! Com si vinguessin a l'institut a divertir-se!!
La segona classe que vaig fer amb ells va anar relativament bé, bàsicament pel fet que era la primera hora del dia i encara estaven una mica adormidets.
En la tercera classe (i última, de moment) hi va haver una nova revolta, però aquesta vegada per motius diferents (qui diu motius diu excuses per no fer classe...). Les dues noies que més havien cridat el primer dia, aquesta vegada es van comportar força bé, però resulta que el lloc de 'folloner' el va ocupar un altre, que curiosament les altres dues classes havia estat molt calladet. Com que devia estar cansat i sense ganes de fer res de feina, en un moment donat (i encara no sé molt bé per què) va començar a dir-me (a cridar-me, més aviat...) que si només afavoria les nenes i que tenia mania als nens. I així durant tota la classe. A cada cosa que jo deia, ell confirmava la seva teoria que deixava a les nenes que fessin el que volguessin, mentre que als nens, com que els tenia mania, no els deixava fer res. Fins i tot en un moment es va posar amb el cap sobre la taula, igual com fan els nens petitets de tres o quatre anys quan s'enfaden perquè no aconsegueixen el que volen, i va estar a punt de reaccionar amb una rebequeria igual com fan aquests nens petits!! Ostres, poc que m'agrada fer classe als nens petits (ja dic jo que si volgués ensenyar a llegir i escriure seria mestra i no professora de secundària), només em faltava que me'n toquessin uns amb la mentalitat d'una criatura de pocs anys!! Jo tinc moooolta paciència, però amb comportaments d'aquest tipus aquesta paciència se m'acaba ràpidament...Que dur que serà aquest curs!!
Demà tinc la quarta classe amb aquests noiets...a veure amb quina em sortiran per escaquejar-se de fer la feina...

5 comentaris:

Mohawk ha dit...

Sort per demà!!

Jo ja he aconseguit que no em faltin monitors, tu ja m'entens ;)

Ja saps que jo no et puc donar consells perquè no tinc la teva santa paciència ni la teva experiència, però et recomano una lectura a això:

Lo cierto es que se observa un progresivo abandono de las responsabilidades, de ganas de afrontar la vida y asumir sus normas naturales, generación a generación. La generaciones que fueron padres en los 60 y 70 como habéis dicho tuvieron que improvisar desde cero, muchos de ellos, salir del arado literalmente para llegar a ser algo, matarse a trabajar para prosperar, aunque para poder estudiar una carrera tuvieran que meterse en un seminario donde les dieran de comer. Casos conocemos todos.

Tengo que reconocer que las dos siguientes generaciones, la nacida en los 70 (a la que servidor petenece), la generación de los 80 (la del tono papichulo), y ya se verá que pasa con los crios nacidos en los 90 a los pechos del Salsa Rosa y los testimonios "Mi San Bernardo me encula cuando no miro", hemos ido saliendo cada vez peor. Quizá el síntoma más evidente es la extraña prolongación de la adolescencia hasta los 30 años y más allá.

Por supuesto que lo de la vivienda es un drama. Es un bien público como el pan y los tomates mientras a la gente no le de igual vivir en la calle bajo un puente. La diferencia es que es un bien público absolutamente necesario con el que se permite la especulación impune por parte de todos, más allá de lo que podría entenderse como negocio legítimo. Sin posibilidad de una vivienda propia, no hay posibilidad de independencia ni de realización plena. Pero la vivienda es una dificultad, no la raíz del problema.

La cada vez mayor inmadurez de las generaciones que hemos venido después se resume en una palabra; desorientación. Hablando en general, no tenemos ni puta idea, salvo casos (afortunadamente, uno cree que ya lo tiene claro tiempo ha), de qué queremos hacer en la vida ni para qué o si es que hay que querer hacer algo. Hay que añadirle a ello un abandono progresivo de la cultura del esfuerzo; de que para llegar a un objetivo fijado hay que trabajar por ello. Por supuesto, esa postura es muy cómoda mientras se está a gastos pagados, en una infancia eterna en la que ni se han impuesto valores, ni normas, ni costumbre de trabajar. No me malinterpreteis, no gusto de la educación tradicional represiva, pero esto ha sido una vuelta extrema del péndulo. De la tiranía paterna que consideraba a los hijos una prolongación propia a la dejadez total. Quizá el secreto está en enseñar normas dejando luego libertad de elección. Pero algo hay que enseñar aunque se esté equivocado, por lo menos enseñar a buscar y construirse referencias con las que vivir.
El caso, y se puede ver con más intensidad en los chicos más jóvenes, es que si la gente no busca sentido a su vida ni entiende la necesidad del esfuerzo, todo es infancia por mucho que se folle y adulto se crea uno.

Por supuesto que hay muchos que saben lo que quieren hacer con su vida y saben lo que es trabajar por ello. Pero es indiscutible que la proporción de amodorrados crece alarmantemente.

A la generación de los 40-50 no les hizo falta entender ni marcarse nada; su primera y única opción era sobrevivir como fuera. Las que hemos venido después a gastos pagados indefinidamente no hemos tenido esa necesidad imperiosa, por lo que ante el vacío de qué hacer sólo nosotros mismos tenemos la respuesta. Lo malo es que para tener claras las cosas, para saber marcar objetivos o rectificarlos luego, hay que saber pensar. Hay que saber razonar, dudar, llegar a conclusiones. Hay que tener claro quién es uno y cómo está el mundo que nos ha tocado vivir. Pero salir de una infancia prolongada asusta y es incómodo. No hay costumbre de trabajar, algo dramático en quienes se han educado con la LOGSE. No hay costumbre de pensar o razonar, cosa que la LOGSE, la dejadez paterna, los gastos pagados y la puta televisión se han encargado de potenciar. Se llega a los 20 años siendo un crío sin atreverse a elegir cuando son los primeros en estar en unas condiciones inimaginables de poder elegir lo que quieran.

Insisto una vez más, hablo en general. Describo solamente el crecimiento de este fenómeno.

Quizá tenga algo que ver con ello el culto a la juventud que se da en las sociedades desarrolladas; lo joven es lo que mola, lo que vende. La juventud es una maravilla en todos esos aspectos en los que la venden; la sociabilidad, los amigos, las relaciones, las posibilidades y libertad de diversión. Pero lo que no se vende es que la juventud es el periodo en el que uno se construye su futuro y encauza su vida. Vendemos lo divertido e inmediato, evitamos lo necesario, que no por necesario tiene que ser menos divertido. Evitamos lo que de riesgo y por lo tanto de aventura tiene la vida. Es la tiranía del hedonismo.

Está por ver que va a pasar con estas generaciones de desorientados crecientes. Por lo que se ve a lo pronto, es carnaza de radicalismos y aborregamientos, y aquí se pueden enumerar todos los "ismos" que se quiera. Ya se verá que futuro hay.
Está visto que la necesidad obliga a actuar. La comodidad es un cuchillo de doble filo; da la oportunidad de elegir, que es la que se está derrochando, pero también adormece la personalidad si no se la prepara para ello.

Ya metiéndonos en ironías, es probable que si la vida sigue empeorando a este ritmo, con un empleo cada vez más mierdosito, precios astronómicos y sueldos de risa, no estemos muy lejos de volver a la precariedad de los 50-60, con lo que el problema de la inmadurez se solucione de nuevo por la pura necesidad de supervivencia. Por lo pronto, la mitad de las familias españolas casi no llega a fin de mes.

Mohawk ha dit...

Publicat a:

http://www.lapaginadefinitiva.com/weblog/pablo/archives/000314.html

Gatsaule ha dit...

Es cert que les coses no pinten molt bé, però no sé si n'hi ha per tant. Abans no hi havia classes de reforç i els "rucs" nomès poden fer el ruc o anar al carrer.

Encara que sigui dur pels mestres, crec que estem millor en aquest aspecte.

Gatsaule ha dit...

Es cert que les coses no pinten molt bé, però no sé si n'hi ha per tant. Abans no hi havia classes de reforç i els "rucs" nomès poden fer el ruc o anar al carrer.

Encara que sigui dur pels mestres, crec que estem millor en aquest aspecte.

Selene ha dit...

Buf, i jo que em pensava que escrivia textos llargs!! El que has posat tu em supera!!

Jo també penso que està molt bé que hi hagi grups de reforç. El problema és que aquests grups mai funcionen, perquè hi acaben anant els més mal educats del curs, així que com a reforç no serveix per a res, ja que ens hem de dedicar a donar classes de bon comportament: porteu els llibres, seieu bé, demaneu permís abans de parlar, no crideu, no insulteu ni us en rieu dels vostres companys, no us aixequeu de la cadira sense permís, etc. I francament, crec que aquesta no és (o no hauria de ser) la meva feina!!