dijous, 8 de novembre del 2007

Civilització? Intel·ligència? A on?

Cada vegada que sento dir que els humans som una espècie "superior" a la resta d'animals, perquè vivim en una civilització i, a més, tenim una intel·ligència que se suposa que els altres animals no tenen, em vénen moltes ganes no sé si de riure o de plorar.

En teoria, som una espècie intel·ligent, però cada vegada ho poso més en dubte. Ja fa temps que penso que la intel·ligència, igual que la riquesa material, està molt mal repartida al món, que hi ha poca gent que en té molta, mentre la gran majoria de la població en té ben poca. No cal ser molt observador per comprovar-ho, només fa falta encendre el televisor una estoneta i veure el personal que corre per allà, que no dista gaire dels que veig transitar pels instituts.

També som, teòricament, una espècie civilitzada, que resol els seus problemes amb el raonament i el diàleg, que és tolerant i que reflexiona sobre quina és la millor opció, i l'accepta encara que no coincideixi amb la seva opinió personal. Sí, això, com dic, en la teoria, perquè en la pràctica, quants països pateixen conflictes armats pel simple fet de ser tan egoistes que no poden acceptar les opinions dels seus veïns? O més ben dit, quants països no tenen aquesta mena de conflictes? Em sembla que si comencem a comptar per aquí acabarem abans...

Quant més temps passo treballant amb adolescents (i ara també amb alguns dels seus pares) més poso en dubte aquestes teories. La intel·ligència es veu en molt pocs casos i, de fet, quan més ignorant és un, molt millor, que ara és el que està de moda! I tan orgullosos de ser-ho!! I d'això de parlar per resoldre els conflictes res de res. Civilització? Nassos! Estic cansada de sentir comentaris del tipus "¡Te voy a partir la cara!", "¿Que tu me vas a hacer qué?, "¡Espera a que salgamos a fuera y vas a ver!" i tota mena de floretes per l'estil. I no ho poso en castellà perquè li tingui mania ni res d'això, sinó perquè sempre que sento aquest tipus de comentaris solen ser en aquesta llengua. Quan els sento fer-se els "machitos" d'aquesta manera, no puc deixar d'imaginar-me un parell de cabretes (vull dir cabrons, però no quedaria gaire bé) donant-se cops amb les banyes per demostrar qui és el més fort. D'això en diuen ser civilitzats? Una espècie superior? Però si ens comportem exactament igual que els animalets!!

Tot això ho dic perquè aquesta tarda, quan he sortit de l'institut, s'estava preparant una baralla. Hi havia un grup de gent (curiosament sempre van amb grup, per què deu ser?) que estava esperant que sortís una noia per pegar-la. No he descobert encara perquè s'estan barallant, però es veu que ja fa uns dies que dura i que ahir al migdia ja es van atonyinar (clar que avui la noia que busca brega deu haver vingut amb reforços...). No sé com haurà acabat el tema, perquè jo he preferit no quedar-me gaire estona per allà, que ja hi havia prou gent (la directiva, quan ha vist el panorama, de seguida ha avisat els municipals, que ja eren allà).

El que m'ha semblat més trist i lamentable no ha estat només aquesta actitud tan poc civilitzada que tenen aquestes noies, sinó veure que la resta de nanos del centre, en lloc d'anar-se'n o bé intentar impedir-ho, han sortit corrent de classe ben il·lusionats i després s'han quedat tots allà fora, esperant a que sortís la noia i poder veure en directe i a primera fila tot l'espectacle. La noia estava a dins, plorant i ben espantada, sense atrevir-se a sortir, tot i que els seus pares estaven esperant-la a fora i hi havia també la policia. Com poden arribar a ser tan cruels i, a sobre, considerar-se tan "superiors" als animals?

Vist això, de debò creieu que som una espècie intel·ligent i civilitzada? Començo a pensar que dec venir d'un altre planeta, perquè per més que hi doni voltes no puc entendre aquesta mena de comportaments...Reconec que de vegades jo també tinc la temptació de fotre-li un parell de faves a algun nano, però fins ara mai se m'ha ocorregut fer-ho de veritat...i espero no arribar a fer-ho mai de la vida!!

6 comentaris:

Mohawk ha dit...

Els humans amb intel·ligència superior parlen d'idees, els humans normalets parlem de coses, i els humans merdiocres parlen ... d'altres humans.

;)

Selene ha dit...

M'estàs dient mediocre? A veure si t'hauré de fer una cara nova! Ja veuràs quan t'arreplegui!

Mohawk ha dit...

No home! Em referia al rollo "salsa rosa" que té molta gent... :P

Selene ha dit...

Ah, pensava...

Anònim ha dit...

De totes maneres, la baralla i salsa rosa no estan gaire allunyades, és fer un espectacle d'una cosa que hauria ser vergonyosa

Gatsaule ha dit...

Quan veus aquestes coses no sembla que els neandertals s'hagin extingit fa molt de temps....

Una vegada em ficar al mig d'una baralla per descompartir-los, i ja et pots imaginar que vaig acabar rebent jo !