dimecres, 25 de juny del 2014

Teix d'Engrilló (Prat de Comte)

Declarat Arbre Monumental: l'any 2000
Propietari: Ajuntament de Prat de Comte
Terme municipal: Prat de Comte (Engrilló)
Coordenades UTM ED50 (m): X 278954  Y 4535935
Alçària total: 9,5 m
Volt de canó: 4,54 m
Capçada mitjana: 10,5 m
Edat estimada: 1000 anys

Arribar al Teix d'Engrilló exigeix una petita caminada d'unes cinc-sis hores entre anar i tornar que ens ha de conduir, pràcticament, fins al cim d'Engrilló (això o tenir un cotxe 4x4 apte per a pistes un pèl complicades), des d'on es pot veure una espectacular panoràmica de tots els voltants.

Primer de tot, hem d'arribar fins a la població de Paüls per la TV-3541. Per entrar al poble, no transitable amb cotxe, hem d'agafar la carretera que surt d'uns metres abans de trobar les primeres cases (trobarem una petita esplanada amb un cartell de "Paüls" i un plafó indicador d'itineraris) i que dóna la volta al turó, accedint al poble "per la porta de darrere".

Un cop al poble, ens hem de dirigir al cementiri, a on trobarem lloc de sobres per deixar el cotxe còmodament. A partir d'aquí, toca caminar, però la caminada val la pena. Per cert, si voleu fer l'excursió, eviteu els dies calorosos d'estiu, ja que bona part del trajecte es fa sota cel obert.


L'excursió, que comença amb una pista que surt de la dreta del cementiri, no té pèrdua, ja que està molt ben indicada amb marques de GR primer i marques vermelles després, a part d'alguns pals indicadors en els moments adequats que ens aniran guiant cap al Montsagre de Paüls. Trobarem algunes bifurcacions que no presentaran problemes, ja que, com dic, estan ben indicades: s'ha d'anar sempre amunt, seguint les marques vermelles.


A mesura que anem avançant, anirem veient al nostre darrere Paüls, d'on venim, cada vegada més petitó i allunyat.


Arribar al Monsagre de Paüls és una grata sorpresa, ja que ens trobem amb un paisatge pirinenc al bell mig dels Ports de Besseit. El lloc convida a fer una aturada per esmorzar o, tal com vam fer nosaltres, fer-hi un mos per dinar ja de tornada.




A partir d'aquí cal dirigir-se cap al Tossal d'Engrilló, seguint cap a la dreta el sender que indica "Port de Comte", que ens portarà en poca estona a la pista forestal que mena cap al refugi del Tossal.


Un cop a la pista, cal seguir-la una bona estona cap a l'esquerra. En un moment donat, trobarem un petit sender marcat amb fites a mà dreta, que ens portarà als peus de l'antic Teix. Si no trobem el sender no passa res, seguim per la pista fins a arribar al refugi i des d'allà, mirant cap a la vall, localitzarem fàcilment el teix solitari uns quants metres més avall.

Teix d'Engrilló (juny de 2014)
 



Com he comentat a l'inici, val la pena pujar fins al cim del Tossal per poder contemplar l'espectacular paisatge que es divisa des d'allà.