dilluns, 16 de desembre del 2013

Llentiscle de Torrent (Torrent) i Pi Gros d'en Cama (Romanyà)

Llentiscle de Torrent

Declarat Arbre Monumental: l'any 1991
Propietari: Ajuntament de Torrent
Terme municipal: Torrent d'Empordà
Coordenades UTM ED50 (m): X 510326  Y 4643974
Alçaria total:
Volt de canó:
Capçada mitjana:
Edat estimada:

 
Llentiscle de Torrent (novembre del 2013)
Encara que a primera vista aquest "arbre" no sembli gaire espectacular, al fixar-nos-hi una miqueta més descobrim que un llentiscle és, en realitat, una mata, un arbre que generalment té forma d'arbust. Així donc, si tenim en compte que es tracta d'un arbust, la visió ja canvia. 

Localitzar el llentiscle no costa gaire. Cal agafar la carretera C-66, des de Palafrugell en direcció a la Bisbal d'Empordà. Just a la rotonda on s'uneixen la  carretera amb la GI-652 cap a Torrent, hi trobarem una pista que condueix a les restes de l'antiga carretera de Torrent. Al marge del que era la carretera (encara s'hi pot veure perfectament l'asfalt i, fins i tot, les ratlles pintades al terra) hi trobarem la gran mata.


Pi Gros d'en Cama o Pi de Romanyà

Declarat Arbre Monumental: l'any 1991
Propietari:
Terme municipal: Santa Cristina d'Aro (Romanyà)
Coordenades UTM ED50 (m): X 498672  Y 4633344
Alçaria total:30, 5 m
Volt de canó:3,81 m
Capçada mitjana:18,8 m
Edat estimada:

Quan vam visitar la zona, el novembre del 2013, ja vam veure clar que aquest pi viuria poc temps més. Definitivament, el  febrer de 2015 aquesta predicció s'havia fet realitat. De totes maneres, deixo el text que vaig escriure en el seu moment i la fotografia que vam fer al Pi.


A aquest pobre pi està clar que li queden "quatre telenotícies". Malgrat que es veu ben cuidat, les seves branques claregen, el seu tronc està mig inclinat i s'aguanta dret tan sols pels forts cables d'acer que el subjecten per una banda. A més, s'està edificant molt a prop d'on es troba situat, fet que pot ser la causa del seu final.

Per localitzar-lo, primer de tot hem d'anar a Romanyà de la Selva (per què es deu dir "de la Selva" si es troba al Baix Empordà?), travessar el petit poble i endinsar-nos a la urbanització. Ara, cal anar comptant: a la primera bifurcació agafem el camí de la dreta; passem de llarg el primer carrer i entrem pel segon carrer a la dreta. A pocs metres trobarem una nova bifurcació, allà deixarem el cotxe i seguirem a peu, agafant aquest carrer que s'obre a l'esquerra. Arribem fins al final i hi trobarem (si encara hi és) el Pi de Romanyà.


Encara que no estigui exactament en el mateix lloc, si voltem per Romanyà val la pena entretenir-nos-hi una estona més i visitar el fantàstic dolmen de la Cova d'en Daina. Val la pena de veure.