diumenge, 18 de febrer del 2007

Pla de millora?

Fa uns dies, al claustre de l'institut (és a dir, a tots els profes que hi treballem) ens van preguntar si ens volíem acollir a un Pla de millora proposat per la Generalitat.

Ja fa uns anyets que les autoritats veuen que cada vegada hi ha més nanos que surten de l'institut sense haver aconseguit el seu graduat escolar. I, és clar, sobretot quan senten que es comença a pronunciar la paraula 'eleccions', tenen la necessitat de fer-hi alguna cosa per evitar-ho.

Doncs bé, segons aquests plans de millora, els nens no suspenen perquè són una colla d'energúmens que es passen les hores de classe escalfant la cadira i les hores de la tarda a casa mirant la tele o jugant amb la consola, sinó que la culpa de tot la tenen, com és normal, els professors, que no en saben prou i són incapaços de motivar els seus alumnes com cal. Com si nosaltres féssim malament les classes expressament i suspenguéssim als alumnes perquè ens vingués de gust!!

Quan vam començar a sentir a parlar d'un Pla de millora, de primer ja ens va semblar estrany que la Generalitat estigués tan generosa, quan sempre que li demanes alguna cosa té la mateixa resposta: "No hi ha pressupost".

Després ens van dir que havíem de fer un estudi del nostre centre per veure què hi faltava i què calia per millorar. Aquí tot va començar a sonar una mica millor, per un moment vam pensar que potser seria veritat que podríem aconseguir algunes millores.

La veritat és que no ens cal fer cap estudi per saber què ens fa falta: més instal·lacions, més professors per poder reduir el nombre d'alumnes per classe, menys alumnes problemàtics, un gimnàs, una calefacció que funcioni, etc.

Van presentar aquest estudi a la Generalitat i aquesta va començar a tatxar la majoria de coses que demanàvem. Quin va ser el resultat? Doncs bé, que, si ens acollim al seu Pla de millora, durant tres anys ens donaran una certa quantitat de diners en forma d'ordinadors nous, DVD i projectors per totes les aules, etc. És a dir, que allò que ells entenen per "millora" vol dir, simplement, dotar l'institut de més tecnologia.

Sincerament, ens sentim molt estafats. Notem que ens estan prenent el pèl, que ens intenten subornar, o comprar, amb ordinadors i altres trastos per tal que pugem les notes i aprovem a més gent. El que realment els interessa no és que l'ensenyament millori, sinó que variïn les estadístiques d'aprovats i suspesos.

Doncs senyors pensants de la Generalitat, les notes no canviaran mentre segueixin havent-hi classes amb més de 35 alumnes, on gran quantitat dels alumnes hi són per obligació, quan realment voldrien estar fent qualsevol altra cosa menys estudiar. Ja us asseguro que per molt que em vulguin comprar, no aprovaré un nano que s'ha passat el curs xerrant a classe, sense fer la feina, sense portar el llibre ni res i entregant-me els exàmens en blanc

Un parell de casos reals:

- Com es pot fer classe, per exemple, d'anglès a un batxillerat amb 38 alumnes a l'aula, la meitat dels quals hi són perquè els seus pares els obliguen a anar-hi.

- Com s'entén que hàgim estat dues setmanes amb tres professors de baixa per motius diversos i no hagi vingut ni un sol substitut? Això vol dir que els alumnes d'aquests tres professors s'han passat dues setmanes sense fer determinades hores de classe! La famosa sisena hora de primària ja no ens serveix com a excusa...

Mentre segueixin havent-hi casos com aquests, ja poden anar donant tants ordinadors com els vingui de gust, que ja els assegurem que els resultats no milloraran, més aviat al contrari...I no serà pas perquè nosaltres no ho intentem!!

6 comentaris:

Mohawk ha dit...

El millor del pla de millora (valga la rebuznancia, com algun alumne m'ha dit algun cop) és la idea de dotar de portàtils als centres que s'acullin a aquest pla. Je,je,je... perquè volem portàtils en un IES?

Deixant les conyes a part, el que és curiós d'aquesta proposta és que per primer cop es veu clarament com s'apliquen eines de "control i gestió" de la producció a l'educació, aviat serem com una empressa privada. tu aprova més nens (més producció) que nosaltres et farem regalets (PC's, portàtils, DVD's)...

Bé, esperem que les direccions dels IES no es deixin subornar... o si, perquè total si he d'aprovar a un tant per cent ja no cal que faci classe, no?

Des d'un punt de vista més innocent, també s'ha de dir que el pla de millora no obliga a aprovar un percentatge de gent, si no que la generalitat ofereix més recursos perquè ho intentis, però com bé diu la Selene, de quins recursos estem parlant?, està clar!, no dels que realment calen...

;)

Anònim ha dit...

Jo com no tinc ni vergonya ni dignitat no m'iportaria que em regalessin un portàtil,je,je

Gatsaule ha dit...

Les eternes queixes dels professors,... Jo no hi entenc gaire, però em sembla que les coses no són mai tan blanques i negres, segur que els plans de millora no tenen alguna cosa bona ?

Selene ha dit...

He sentit a dir que hi ha diferents plans de millora, però el que ens proposen a l'institut es limita simplement al que he dit: ordinadors, projectors per les aules, etc. Coses que jo, francament, digues-me antiquada, però no necessito ni vull.
Nosaltres necessitem altres coses, principalment més personal, per poder reduir el nombre d'alumnes per classe, però això, ves a saber per què, sempre diuen que no pot ser.
Es veu que hi ha diners per pagar un munt d'ordinadors, però no n'hi ha per pagar el sou dels professors...

Gatsaule ha dit...

Segurament tens més raó del que et donava, però avui hi he tornat a pensar llegint la Vanguardia amb lleres ben grosses a la portada: els culpables són els professors que no estan prou preparats !!

Selene ha dit...

No estem preparats, no fem la feina amb prou ganes, no sabem motivar els alumnes, etc. Quan els nanos no estudien perquè no volen, sempre, curiosament, la culpa és dels professors!