divendres, 3 d’abril de 2015

Roure dels Escurçons i Roure del Corb de Montardit (Àger)

Roure dels Escurçons

Declarat Arbre Monumental: l'any 1997
Propietari:
Terme municipal: Àger (Montsec de Calafí)
Coordenades UTM ED50 (m): X 319440  Y 4656065
Alçaria total: 14 m
Volt de canó: 5,3 m
Capçada mitjana: 20 m
Edat estimada:

Localitzar el Roure dels Escurçons no és molt complicat, però tampoc resulta senzill, sobretot si tenim en compte que la situació que indica la web de la Generalitat és errònia. Per sort, es troba en un bosc no massa espès i vam poder-lo localitzar fent un cop d'ull des de dalt, des de la pista, que si no encara hi seríem.

Per arribar-hi, des de la població d'Àger, anirem seguint la carretera cap al Coll d'Ares, passant pel costat de l'Observatori Astronòmic). En una corba molt tancada, gairebé al coll, trobarem a la dreta una pista no asfaltada amb indicacions de "Colobó". Anirem seguint aquesta pista fins a trobar una bifurcació. En aquest moment hem d'agafar la pista de l'esquerra (hi ha un cartell indicador de sender on hi posa tant el Roure dels Escurçons com l'Alzina de Cabaler, al Pla de l'Escumó, així que anem bé).

Anirem seguint aquesta pista una bona estona, resseguint la falda del Serrat Alt. Quan trobem una zona descampada (quan hi vam anar nosaltres estaven talant pins en aquesta zona) ja hi serem a prop. Seguim avançant fins que s'acabi aquest descampat (veurem que hi ha restes d'antigues edificacions) i tornem a tenir bosc al lateral de la pista. Les indicacions de la Generalitat marquen el Roure en aquest punt, però la veritat és que si entrem de nou al bosc ens haurem passat de llarg. Deixem el cotxe a la pista (on no molesti, és clar) i reculem uns metres. Hem de creuar el descampat i just a l'altra banda hi trobarem el Roure. Us deixo un mapa perquè veieu on es troba exactament.


Roure dels Escurçons (abril de 2015)

Habitualment m'encanta poder fer fotografies dels animals que anem trobant a les nostres muntanyes. Però trobar-me'n d'aquests de tan a prop us asseguro que no em fa tanta gràcia...I el terra n'estava ple!L'Alzina de Cabaler es troba una bona estona pista enllà. Aquesta no és Monumental, però sí que està considerada d'Interès Local. Ja que hi érem, vam decidir passar també a visitar-la, però passat el descampat la pista s'anava posant cada vegada pitjor, començava a tenir mala pinta, així que vam decidir girar cua i tornar cap a "casa". Quan dic "casa" em refereixo a l'allotjament on ens vam estar quatre dies, can Maciarol, un lloc sense pretensions on ens van tractar com reis. 

I per cert, can Maciarol es troba a dos minuts en cotxe de l'Observatori Astronòmic, així que ja podeu imaginar què vam anar a fer una d'aquelles nits. I davant per davant  hi ha una de les escoles de vol de la zona, així que per qui vulgui experimentar aquest tipus de sensacions, ja ho sabeu. Hi podreu volar en bona companyia...Roure del Corb de Montardit

Declarat Arbre Monumental: l'any 1997
Propietari:
Terme municipal: Àger
Coordenades UTM ED50 (m): X 313720  Y 4652758
Alçaria total: 20,5 m
Volt de canó: 4 m
Capçada mitjana: 22 m
Edat estimada:

Localitzar aquest preciós roure, a diferència de l'anterior, és tan fàcil com arribar fins a la població on es troba: Àger. És a pocs metres abans d'entrar al poble, al costat dret de la carretera C-12 (venint de Balaguer), enmig d'un prat i prop d'una nau industrial.

Com podeu observar, nosaltres vam visitar aquests espectaculars roures a inicis d'abril, tot just començada la primavera, quan encara estaven ben peladets. Haurem de tornar-hi algun dia d'estiu per poder fer la mateixa foto amb els seus millors vestits de gala.

Roure del Corb de Montardit (abril de 2015)
 

I unes setmanes més tard...

Roure del Corb de Montardit (maig de 2015)