dijous, 17 d’abril del 2014

Roure d'Engelats (Campelles)

Dins el terme municipal de Campelles hi podem trobar tres arbres declarats Monumentals, dos avets i un roure.


Roure d'Engelats (o Angelats)

Declarat Arbre Monumental: l'any 1997
Propietari: Germans Batlló Canadell
Terme municipal: Campelles (mas Angelats)
Coordenades UTM ED50 (m): X 430330  Y 4682102
Alçaria total: 20 m
Volt de canó: 5,19 m
Capçada mitjana: 15,8 m
Edat estimada:

Localitzar el Roure d'Engelats (o Angelats, tal com ho escriuen els propietaris de la casa rural) és fins i tot més fàcil que trobar el Roure de Perramon. Els dos arbres es troben situats força a prop un de l'altre, amb un riu Freser i una N-260 entremig dels dos, a part d'una petita via de tren. Si per arribar al Roure de Perramon havíem de deixar el cotxe al quilòmetre 126 (davant del balneari de Ribes), per anar fins al Roure d'Engelats haurem de recórrer un parell de quilòmetres més, fins el 128 i, en el nostre cas almenys, deixar el cotxe al costat de la benzinera que hi ha en aquest punt. L'accés al mas Angelats es troba pràcticament al davant de la benzinera (a l'altra banda de carretera), així que creuem la carretera i agafem el camí d'accés al mas.

Per arribar a l'arbre, just passar per sota de la via del tren, ens hem de desviar cap a l'esquerra, passant pel pont que creua la riera. Seguirem avançant per la pista (clarament poc transitada, malgrat que a peu es pot fer força bé), entapissada amb pedretes de granit sospitosament semblants a les utilitzades per assentar les vies del tren. Tres corbes ben pronunciades i arribarem a un petit pla i, ràpidament, a l'esquerra, una esplanada. Hem de travessar aquest prat i endinsar-nos al bosc.


Ens adonarem de seguida que els propietaris del terreny tenen una gran estimació per aquest Arbre Monumental, ja que fins i tot hi ha graonets fets a la sorra per tal de poder-hi arribar amb més comoditat. 


El Roure es troba en bones condicions, ja que s'han podat totes les branques seques i s'han deixat aquelles que tenen més vitalitat. Nosaltres el vam veure a mitjans d'abril, quan l'arbre encara estava ben peladet de l'hivern, així que potser haurem de fer-hi una segona visita a ple estiu per tal de poder-lo contemplar en tot el seu esplendor.

Roure d'Engelats (abril de 2014)