divendres, 13 de setembre del 2013

Roures de can Planes, Roures de la Torre (la Vall de Bianya)


Roures de can Planes

Declarats Arbres Monumentals: 1991
Propietari:I. i I. Mayà Masó
Terme municipal: la Vall de Bianya (Castellar de la Muntanya)
Coordenades UTM ED50 (m): X 458335  Y 4677762
Alçaria total: 17,5 m (I), 18 m (II)
Volt de canó: 4,95 m (I), 3,65 m (II)
Capçada mitjana: 24,9 m (II)
Edat estimada:

Tornant de la Vall d'Hormoier, de camí des Oix cap a Castellfollit, uns dos quilòmetres abans d'arribar a Castellfollit, a mà dreta trobarem la carretera de la Vall d'en Bac. Hem d'agafar aquesta carretera i uns 6 quilòmetres després, a l'esquerra, veurem l'indicador del Restaurant de can Planes. Els roures no tenen pèrdua, ja que estan just al costat de la masia i, a més, es poden veure perfectament des de la carretera estant.

Roure II de can Planes (setembre de 2013)
Roure I de can Planes (setembre de 2013)

Roures de la Torre

Declarats Arbres Monumentals: 2005
Propietari:
Terme municipal: la Vall de Bianya (Sant Pere Despuig, mas de la Torre)
Coordenades UTM ED50 (m): X 453652  Y 4673194
Alçaria total: 30 m (I), 33 m (II)
Volt de canó: 3,67 m (I), 3,9 m (II) 
Capçada mitjana: 32,1 m (I), 14,9 m (II)
Edat estimada: 200 anys

Els Roures de la Torre, en canvi, no són tan fàcils de localitzar, sobretot si tenim en compte que n'hi ha dos de monumentals enmig de tota una roureda de roures excepcionals i sense cap placa identificativa enlloc. així que no queda massa clar quins són exactament els que tenen la qualificació de Monumentals. De fet, buscant informació sobre el lloc, ens diversos blogs parlen de "roureda" monumental, tot i que la web de la Generalitat només parla de dos dels seus exemplars.

Per trobar-los, hem de travessar Castellfollit de la Roca i dirigir-nos cap a Sant Joan les Fonts i després a Canya. D'aquí agafarem la N- 260 en direcció Ripoll fins a Hostalnou de Bianya. Allà hem d'anar seguint les indicacions cap a l'ermita de Santa Margarida de Bianya.

Deixarem el cotxe a l'aparcament de l'ermita i anirem caminant fins a la roureda de la Torre. Hem d'agafar un corriol que surt de la banda esquerra de l'ermita, del costat del petit cementiri i en poca estona, després de travessar un parell de petits rierols i tres filats, veurem de seguida els primers grans roures. El Roure Monumental I es troba molt a prop de la casa de la Torre, els altres n'estan una mica més allunyats.

Roure II de la Torre? (setembre de 2013)
Roure I de la Torre (setembre de 2013)
Ermita de Santa Margarida de Bianya