dissabte, 20 d’agost del 2016

Pi d'en Xandri i Roure Gros del Golf (Sant Cugat del Vallès)

Fa uns mesos van aparèixer a la pàgina web d'Arbres Monumentals de la Generalitat alguns arbres nous, que oficialment encara no tenen la declaració de "monumentals" i ni tan sols tenen la fitxa completa amb totes les seves dades. Tot i això, com que surten a la llista, nosaltres els hem anat a visitar igualment.

A la població de Sant Cugat del Vallès hi ha dos d'aquests arbres "nous", molt fàcils de localitzar i visitar.

Pi d'en Xandri

Declarat Arbre Monumental: previst
Propietari:
Terme municipal: Sant Cugat del Vallès
Coordenades UTM ED50 (m):
Alçària total: 23 m
Volt de canó: 3,2 m
Capçada mitjana: 21 m
Edat estimada: 230 anys (del 1774)

Més que per la seva espectacularitat, el Pi d'en Xandri té un valor simbòlic pels habitants de Sant Cugat, per això el tenen tan ben cuidat. Buscant-ne informació per Internet, he trobat això a la pàgina de la Viquipèdia:

"El 1997 hi va haver un intent de tallar l'arbre i de calar-hi foc – presumptament per part d'una colla de joves –, però aquest acte de vandalisme gratuït va fracassar i gràcies a extenses mesures de manteniment i de suport el pi es va recuperar i avui en dia torna a gaudir de bona salut. L'atac al Pi d'en Xandri va revolucionar la defensa de la preservació fins al punt de provocar la manifestació més multitudinària que es recorda a Sant Cugat."

Per trobar-lo, tan sols cal anar seguint uns metres el camí que porta a l'ermita de Sant Medir. Fins i tot el Google Maps ja ens indica on està situat.


Pi d'en Xandri (agost de 2016)


Roure Gros del Golf

Declarat Arbre Monumental: previst
Propietari:
Terme municipal: Sant Cugat del Vallès
Coordenades UTM ED50 (m): 
Alçària total: 
Volt de canó:
Capçada mitjana:
Edat estimada:

El Roure Gros del Golf, com el seu nom indica, es troba situat dins del recinte del Club de Golf de Sant Cugat, així que per veure'l bé s'han de traspassar les seves valles. Es pot veure des de fora, però no massa bé, ja que hi ha altres roures a prop seu que en tapen la capçada.

Vam veure que el Club de Golf no tan sols cuida que la gespa estigui en perfectes condicions, sinó que també tenen molt present la gran diversitat arbòria que hi ha dins del seu extens recinte. No m'estranyaria gaire que d'aquí un temps aparegués algun altre dels seus arbres en aquesta llista.

Us deixo a sota la imatge del lloc exacte on es troba el roure. 
Roure Gros del Golf (agost de 2016)
 

I per acabar-ho d'arrodonir, una altra imatge marcant els dos arbres alhora.