divendres, 25 de març del 2016

Arbres Monumentals del Segrià

La comarca del Segrià té dos arbres declarats com a Monumentals:

- Xop de Grenyana (Lleida)
- Pi del Pla de Perlet (Seròs)

Quan fa ja un temps vam començar a anar a la recerca dels Arbres Monumentals de casa nostra,el primer que vaig fer va ser crear-me un arxiu amb la llista dels que serien els nostres objectius. És a dir, vaig posar en un document tots els arbres que apareixien a la web de la Generalitat. Llavors del Segrià hi constava un sol arbre monumental: el Xop de Grenyana. Temps més tard, vaig fer una revisió a la llista, ja que hi havia hagut algunes noves incorporacions, i la meva sorpresa va ser que del Segrià havia desaparegut el Xop i en el seu lloc havia aparegut un altre arbre: el Pi del Pla de Perlet (que és el que hi segueix sortint actualment). El més curiós del cas és que en el mapa que veieu a sobre, extret també de la mateixa web força temps enrere, hi apareixen tots dos exemplars (actualment només hi surt el Pi), així que nosaltres vam decidir que, posats a fer, els aniríem a buscar tots dos.

Xop de Grenyana

Declarat Arbre Monumental: previst?
Propietari:
Terme municipal: Lleida (Grenyana)
Coordenades UTM ED50 (m): X 305079  Y 4612203
Alçaria total: ? m
Volt de canó: ? m
Capçada mitjana: ? m
Edat estimada:

Per arribar al Xop, hem d'agafar el Camí de Grenyana, des de Lleida o bé des d'Alcoletge. L'arbre es troba al costat de la casa de colònies-aula de natura-escola de l'Associació d'Amics de la Natura "el Xop", que òbviament té aquest nom en honor al seu xop. Així doncs, es tracta d'anar seguint el camí fins a trobar l'indicador de la casa de colònies.


Xop de Grenyana (març de 2016)

Pi del Pla de Perlet

Declarat Arbre Monumental: l'any 2016
Propietari:
Terme municipal: Seròs (Pla de Perlet)
Coordenades UTM ED50 (m): X 287697  Y 4584931
Alçaria total: 12,5 m
Volt de canó: 4,46 m
Capçada mitjana: 16,4 m
Edat estimada:

Per arribar fins al Pi del Pla de Perlet hem d'anar fins a la carretera C-45, entre Seròs i Maials, i aproximadament a l'alçada del quilòmetre 4,7 agafarem una pista a l'esquerra (si venim de Maials, dreta si venim de Seròs) que porta a la finca de la Morera. La pista la reconeixerem perquè veurem a pocs metres de l'entrada una bomba d'aigua ben visible. 


Anirem seguint aquesta pista fins que, aproximadament un quilòmetre després, arribarem a un encreuament de quatre camins, on al de la dreta trobarem un cartell indicador de "Pi centenari de Maials". 


Continuarem en línia recta, travessant un camp d'arbres fruiters. A l'acabar la recta, descobrirem el Pi a la nostra esquerra.


Pi del Pla de Perlet (març de 2016)


Malgrat que el Pi tenia una bona colla de branques podades, el fet que estiguessin apilonades al costat del seu tronc i trobar el que devia haver estat una taula de pedra feta miques molt a prop seu (a la foto en podeu veure el "peu" a la dreta de l'arbre), ens va deixar amb una sensació agredolça. Per una banda, ens va semblar que el pi estava ben cuidat però, alhora, feia la sensació que últimament el devien tenir una mica deixat. Seria una llàstima que un exemplar tan curiós s'acabés perdent per deixadesa.

1 comentari:

Unknown ha dit...

Bon dia sóc la Carme, l'administradora de tot nens (www.totnens.cat). Acabo de descobrir el blog a través d'un enllaç del diari delCamp. Em podries facilitar un correu per poder parlar amb tu en privat ? info@totnens.cat

gràcies.