dilluns, 26 de maig del 2014

Alzina de Puigvoltor o Puigmoltó (Begues), Lledoner del mas del Lledoner (Cervelló)

Alzina de Puigmoltó

Declarat Arbre Monumental: l'any 1991
Propietari: J. Iglesias Mas de les Valls
Terme municipal: Begues (Font de Puigmoltó)
Coordenades UTM ED50 (m): X 409880  Y 4574744
Alçària total: 17,5 m
Volt de canó: 5,40 m
Capçada mitjana: 19 m
Edat estimada:

Per arribar a la Font de Puigmoltó (o Puigvoltor, com s'anomenava antigament) ens hem de dirigir cap a la població de Begues (BV-2041), però sense arribar a entrar-hi. En una de les rotondes, trobarem l'indicar del Camí del Parc del Garraf, que hem de seguir. Anirem avançant per la pista, perfectament apta per a vehicles, fins a trobar un revolt força tancat a mà dreta, pocs metres abans de l'entrada a una residència canina. Just a la corba, hi ha un raconet de la pista on podem deixar el cotxe sense molestar. Deixem el cotxe i retrocedim una mica per la pista, on trobarem un accés poc transitat però amb marques clares de roderes que ens portarà en uns quants metres fins a la font i la monumental alzina.


L'arbre, ja des de pocs centímetres del terra, es ramifica en nombrosos troncs, fet que fa que a primer cop d'ull l'alzina no sembli tan espectacular. Però si tenim en compte que aquest tronc principal, d'haver seguit en una sola soca en lloc de dividir-se en tantes parts, hauría tingut una volta de canó de gairebé cinc metres i mig, llavors potser ens la miraríem d'una altra manera.
 
Alzina de Puigmoltó (maig de 2014)
L'entorn de l'alzina es va condicionar el 1998, amb unes parets que envolten la font que es troba just al peu de l'arbre i uns banquets de pedra a on poder seure mentre es contempla el gran exemplar. Actualment, però, l'indret, malgrat no estar brut, es troba una mica deixat, algunes pedres dels bancs han caigut i hi comencen a créixer les herbes per tot arreu.



Lledoner del mas del Lledoner

Declarat Arbre Monumental: l'any 2000
Propietari:
Terme municipal: Cervelló (mas Lledoner)
Coordenades UTM ED50 (m): X 408530  Y 4582991
Alçària total: 13 m
Volt de canó: 7,2 m
Capçada mitjana: 17,3 m
Edat estimada:

El Lledoner es troba dins de la propietat del mas del Lledoner i té accés restringit. Per ara el tenim pendent.

Dels altres dos arbres Monumentals que hi havia a la comarca del Baix Llobregat, l'Alzina de can Mitjans (Castellví de Rosanes) va morir el 1999 a causa d'un bufarut que va deixar al descobert el mal estat interior en què es trobava l'arbre. L'altre, el Pi Gros del Salt (Esparreguera), amb els seus 34 metres d'alçada, va morir el 1998 afectat pels fongs.