dijous, 18 de juliol del 2013

Avets de Das (Das)

Declarats Arbres Monumentals: l'any 1991
Propietari: ?
Terme municipal: Das (ca n'Arderiu)
Coordenades UTM ED50 (m): X 417110  Y 4690856
Alçaria total: 29 m (I), 26,5 m (II), 29,5 m (III)
Volt de canó: 3,55 m (I), 3,3 m (II), 5,2 m (III)
Capçada mitjana:  17,3 m (I), 11 m (II),18,8 m (III)
Edat estimada: plantats el 1890

La comarca de la Cerdanya, malgrat disposar de diversos arbres d'interès local, només dos d'ells han rebut la declaració de Monumental. Bé, de fet no són un arbre, sinó conjunts d'avets. Els Avets de Das són un conjunt de tres avets de diferents tipus que es troben dins d'una finca particular. 

Inicialment el grup estava format per quatre avets, però el 1950 el quart avet va morir per l'impacte d'un llamp. Els altres tres avets supervivents, per la seva grandària i, sobretot, alçada, han patit sovint els efectes de la meteorologia. Actualment, per exemple, un dels tres avets ha perdut part de la seva capçada al esberlar-se la seva part superior. Els arbres es veuen molt ben cuidats i s'hi han fet treballs d'acondicionament, com l'apuntalament de les branques inferiors per evitar que arribin a terra.  


Els avets es troben dins mateix de la població de Das, darrere de l'edifici de l'Ajuntament del poble. Són fàcilment localitzables, ja que, malgrat trobar-se darrere un mur que en tapa parcialment la visió, les seves capçades es veuen de totes bandes amb només fer-hi un cop d'ull.