dimecres, 17 de juliol del 2013

Arboç de Sant Esteve del Coll (Llinars del Vallès)

Declarat Arbre Monumental: 1988
Propietari: Església Parroquial de Sant Esteve del Coll
Terme municipal: Llinars del Vallès (ermita de Sant Esteve del Coll)
Coordenades UTM ED50 (m): X 448130  Y 4607584
Alçaria total: 8,5 m
Volt de canó: 2,4 m
Capçada mitjana: 7,3 m
Edat estimada: ?

L'arboç de Sant Esteve del Coll (anomenat d'aquesta manera perquè es troba molt a prop de l'església parroquial del mateix nom) és un dels pocs arboços monumentals que tenim a Catalunya. L'arboç és una planta arbustiva molt abundant a la zona, però poques vegades es troben arboços d'aquesta mida.

Actualment, l'arboç de Sant Esteve del Coll ha perdut bona part de l'esplendor que devia haver tingut en altres temps; té el tronc principal buit per dins i mig podrit, però una branca que li ha nascut amb força en un lateral fa que, malgrat tot, gaudeixi de gran vitalitat. Quan el vam visitar nosaltres, a finals de gener, estava ple de cireretes, així que queda clar que continua donant molt fruit.

Església de Sant Esteve del Coll
 
Arboç de Sant Esteve del Coll (gener del 2013)
Per trobar l'arboç cal anar, òbviament, fins a l'església de Sant Esteve del Coll, al terme municipal de Llinars del Vallès. Si agafem la carretera de Dosrius cap a Cardedeu (BV-5103), al quilòmetre 6 trobarem una pista a la dreta, que seguirem durant un quilòmetre i quart, aproximadament, fins a trobar l'ermita i, abans, l'arboç.