dimecres, 10 de juliol del 2013

Plàtan de la Font de la Pineda (Bigues i Riells)

Declarat Arbre Monumental: 1990
Propietari: E. Masip Ribas
Terme municipal: Bigues i Riells (Riells del Fai)
Coordenades UTM ED50 (m): X 432740  Y 4617352
Alçaria total: 22 m
Volt de canó: 4,40 m
Capçada mitjana: 25 m
Edat estimada:

Aquest plàtan, situat als peus de la Font de la Pineda,  a la riba del riu Tenes, és un autèntic supervivent. L'any 1992, un bufarut va fer que una aixada provinent del cobert de la casa del costat anés a clavar-se en una de les seves branques més altes, després de volar uns 50 metres. Aquest mateix bufarut va arrasar altres arbres propers.
L'agost de 1994 hi va haver un incendi als voltants de l'arbre, fet que encara es pot observar en les soques d'alguns plàtans. L'octubre del mateix any una revinguda del riu va fer pujar l'aigua fins a cobrir 1,5 metres del seu tronc.

Malgrat aquestes adversitats, el plàtan gaudeix d'una gran vitalitat i sobresurt esplèndid enmig dels seus veïns, també prou grans, però que queden eclipsats davant la seva majestuositat (compareu en la imatge de sota els dos plàtans que s'hi veuen...)

Plàtan de la Font de la Pineda (juny de 2013)


Per arribar-hi, cal anar a Riells del Fai. D'allà hem d'agafar el camí de la Pineda i deixar el cotxe a prop de l'àrea de lleure. A la zona d'aparcament hi ha un senyal indicador de limitació del període d'estacionament, ja que durant l'estiu diu que no està permès, però malgrat això l'indret era ple de cotxes, així que nosaltres també hi vam estacionar els quinze minuts que vam necessitar per arribar fins a l'arbre, admirar-lo per totes bandes i fer-li unes quantes fotos.


Per trobar el plàtan només cal agafar el caminet que surt de la dreta de l'aparcament, que ens porta a la riba del riu, i avançar uns quants metres cap a la dreta fins a trobar la Font de la Pineda i l'arbre al seu davant, que queda just a sota (al costat?) de la masia de la Pineda.


Aquesta nostra és la versió descansada per veure el plàtan. Hi ha altres possibilitats que inclouen caminades més o menys llargues. De fet, si ens ho proposem, podem anar des de Riells fins a Sant Miquel del Fai fent un agradable passeig per la zona (Sant Miquel es troba al fons de la imatge que teniu aquí a sota).


Un altre dels arbres Monumentals del Vallès Oriental era el Roure de can Corró, declarat Monumental l'any 1991. Era un roure de capçada irregular situat a prop de la masia de can Corró, a Caldes de Montbui. Un incendi sembla que intencionat provocat el 1977 el va deixar amb tan sols mig tronc i vint anys després, el 1997, l'arbre va morir definitivament i va ser talat per evitar-ne la caiguda.