dimecres, 17 de juliol del 2013

Alzines de Santa Maria del Vallès (Lliçà de Vall)

Declarat Arbre Monumental: 2000
Propietari: Fundació Privada Obra Tutelar Agrària
Terme municipal: Lliçà de Vall
Coordenades UTM ED50 (m): X 437709  Y 4605255
Alçaria total: 17, 5 m (I), 17,5 m (II)
Volt de canó: 3,99 m (I), 3,6 m (II)
Capçada mitjana: 24,5 m (I), 24,5 m (II)
Edat estimada: ?

Sens dubte, aquestes dues alzines bessones han gaudit de millors èpoques. Ara mateix es troben situades al costat d'un reg, enmig de l'herba, en un espai brut i abandonat que en altre moment devia haver estat esplendorós. És incomprensible com aquest indret està tan mal cuidat, començant pel fet que gairebé vam haver de saltar una tanca per accedir-hi i després passar per sobre les herbes que han tapat totalment el caminet per poder-hi arribar. Una llàstima de lloc, el més mal cuidat que hem trobat fins ara en la nostra recerca d'Arbres Monumentals per tot Catalunya.

De les dues alzines, una va ser tocada per un llamp l'any 1962 i això va fer que, amb el temps, acabés perdent dues de les seves tres besses, a causa també de l'atac dels insectes xilòfags i les putrefaccions que tenia. Actualment segueix viva, malgrat que el seu aspecte és deplorable. La seva bessona, en canvi, gaudeix d'un molt més bon aspecte i vitalitat.

Alzina de Santa Maria del Vallès (gener de 2013)

Per trobar les alzines s'ha d'anar a l'entrada (o sortida, segons es miri) de Lliçà de Vall, a tocar del terme municipal amb Lliçà d'Amunt, prop de les masies de l'Orlau i Les Torres i a uns 350 metres de la capella de Santa Maria del Vallès (d'on surt el seu nom).