diumenge, 31 de juliol del 2016

Savina de Borente (Vall de Cardós)

Declarat Arbre Monumental: l'any 2016
Propietari:
Terme municipal: Vall de Cardós (Ribera de Cardós)
Coordenades UTM ED50 (m): X 354019  Y 4712815
Alçària total:  7 m
Volt de canó: 1,47 m
Capçada mitjana:7,3 m
Edat estimada:

Per arribar a la Savina de Borente, des de Llavorsí agafarem la carretera L-504 en direcció Ribera de Cardós. A l'alçada del punt quilomètric 8 veurem una pista a mà esquerra, que seguirem durant una bona estona. 

Aquesta pista, inicilment asfaltada, després de sorra, no està en molt bones condicions, així que no és recomanable per a qualsevol tipus de vehicle. Hi ha moltes corbes amb cert pendent i molts trossos de pissarra per tot arreu, així que pot ser que les rodes rellisquin a l'intentar fer aquestes corbes. Nosaltres vam fer un bon tram de pista, fins que va arribar un moment que vam trobar un raconet on podíem deixar el cotxe sense molestar, així que vam pensar que seria millor deixar-lo allà i continuar fent corbes a peu. Si preferiu apurar al màxim, just al lloc on hem de deixar la pista hi ha un molt bon lloc on poder aparcar.

Quan trobem un petit mur de pedra seca, deixarem la pista i anirem seguint el sender que s'inicia just al seu costat (com podeu veure a la imatge de sota).

 

Farem uns quants metres seguint aquest camí, fins que localitzarem uns escalonets de formigó, restes d'unes obres de canalització fetes per ENDESA. Pujarem les escaletes i al final hi trobarem com un passadís fet també de formigó. El seguirem cap a la dreta i just on s'acaba podrem veure la savina al nostre davant.


Bé, suposem que és aquesta la savina de Borente. Com en molts altres casos d'arbres del Pallars Sobirà, la savina encara no té oficialment la consideració de "Monumental", així que no hi ha enlloc cap placa identificativa que ens confirmi que aquesta és la bona. Ara, si mireu l'última foto, la del tronc d'aquest arbust, ens fa suposar que sí, que aquesta que vam veure és la Savina de Borente. Això i el fet que coincideix on es troba amb el punt marcat al mapa a la web de la Generalitat (cosa que ja hem comprovat en diverses ocasions que no sempre és així...).

Savina de Borente (juliol de 2016)



3 comentaris:

Josep Ma ha dit...

Per sinó en teníeu informació, ja es marcada i classificada.

Josep Ma ha dit...

Sinó, no, si no.

Selene ha dit...

Josep M., moltes gràcies per la teva informació. Com que no hem tornar a veure la savina des del dia que hi vam anar, no sabíem que ara ja té placa identificativa. Tot i que no sempre és necessària, va bé que hi hagi aquesta placa per estar segurs que estem contemplant el que creiem que estem contemplant. Alguna vegada ens hem trobat fent fotos a un arbre preciós que després resulta que no era el que estàvem buscant!