dilluns, 25 de juliol del 2016

Clop de Bernat (Llavorsí)

Declarat Arbre Monumental: l'any 2016
Propietari:
Terme municipal: Llavorsí (camí a l'ermita de Biuse)
Coordenades UTM ED50 (m): X 353184  Y 4704495
Alçària total: 25 m
Volt de canó: 5,34 m
Capçada mitjana: 17 m
Edat estimada:

El Clop de Bernat es troba situat al costat de la pista que porta cap a l'ermita de Biuse. No té placa identificativa d'Arbre Monumental, ja que oficialment encara no ho és, però tampoc li cal cap indicador, perquè no es pot passar pel seu costat sense veure'l, no només per l'alçada, sinó sobretot pel seu enorme tronc. 

Per arribar, primer de tot caldria un tot terreny o ganes de caminar, ja que la pista està en bon estat, però és força pedregosa i és fàcil que un cotxe no gaire alt rasqui amb alguna pedra. Des de Llavorsí hi ha un itinerari per anar-hi a peu, però són uns 16 km en total, així que nosaltres vam optar per fer corbes pedregoses amb el cotxe. 

Em sembla que no ho he comentat mai, però el meu vehicle no és tot terreny i acostuma a passar amb certa comoditat per aquestes pistes, però es tracta del que anomenen un crossover, així que és més alt que altres cotxes. Vaja, que amb el Peugeot 106 que tenia abans no m'hauria atrevit a fer aquest tipus de recorregut, perquè hauria anat acariciant totes les pedres que trobés pel camí! 

Tornem al tema: per trobar la pista cap a l'ermita de Biuse, des de la població de Llavorsí agafarem la carretera en direcció Rialp i, passat el quilòmetre 141, a mà esquerra trobarem l'entrada a la pista, que els primers metres està asfaltada, però s'acaba aviat. Malgrat que es trobi a la banda esquerra, entrar-hi venint de Rialp és dificultós, per això val més donar la volta i agafar-la en sentit contrari.


Són uns cinc quilòmetres de pista amb moltes corbes, com podeu veure a la imatge de sota, però es poden anar fent amb paciència. Malgrat que l'arbre es troba una corba per sota de l'ermita, val la pena d'arribar-hi i contemplar el paisatge des d'allà.
 

Ermita de Biuse



Clop de Bernat (juliol de 2016)