dijous, 28 de juliol del 2016

Avets de la Coma de Perosa (Alt Àneu)

Declarats Arbres Monumentals: l'any 2016
Propietari:
Terme municipal: Alt Àneu (Isil, Coma de Perosa)
Coordenades UTM ED50 (m): X 3343020  Y 4735660
Alçària total: 33,9 m
Volt de canó: 4,7 m
Capçada mitjana: 13 m
Edat estimada:

Arribar fins als Avets de la Coma de Perosa ens costarà 15 km de pista amb cotxe per uns 10 minuts de caminada. La pista és la mateixa que farem si volem anar a visitar els Pins Orcs del Pletiu d'Aulà, i el lloc d'aparcament també, així que és obvi que podem aprofitar el mateix dia per veure Pins i Avets. 

Si per anar als Pins havíem d'agafar la pista que surt de la banda est de l'aparcament, en el cas dels Avets de la Coma de Perosa hem d'anar just en sentit contrari. Creuarem el pont que passa per sobre la Noguera Pallaresa. Just passat el pont, la pista es bifurca: la banda esquerra s'endinsa al bosc de Cireres; la dreta ens portarà, al cap de pocs minuts, a passar primer pel costat de les Bordes de Perosa i, poc després, fins als Avets que busquem.

Podem anar fins als avets per la pista o bé pel sender que passa per la vall. Nosaltres vam decidir anar per la banda dreta, passant a prop de les bordes, i tornar per la pista, passant llavors pel bosc de Cireres i admirant-nos de la gran densitat que arriba a tenir aquest bosc centenari que mai ha estat explotat per l'home. Com diria aquell, "gallina de piel".


Com que aquest conjunt d'avets encara no té oficialment la declaració de "monumentals", no hi ha cap placa identificativa, així que podem tenir dubtes sobre si els avets que veiem són realment els que estem buscant o no. Dos detalls ens ho confirmaran: primer, es tracta de tres avets que es troben junts a la banda dreta de la pista, just a sobre de les bordes, com si es tractés de guardians vigilant la vall des de dalt d'un mirador. Segon, al costat dels avets hi ha un petit i discret monument de granit de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, i de diversos pobles de la zona, dedicat a Joan Corominas i Vigneaux en honor al centenari del seu naixement, l'any 2005.

Avets de la Coma de Perosa (juliol de 2016)

Malgrat que la fitxa parla de tres avets, només hi figuren les dades del més gros dels tres; no cal pensar-s'ho gaire per saber de quin dels tres es tracta. 

Per cert, si busqueu la zona al Google Maps, no hi localitzareu l'aparcament, cosa que em fa suposar que deu ser força recent. A la imatge de sota, l'aparcament aniria a la part de baix de tot a la dreta, just abans que la pista creui el riu.