diumenge, 3 de juliol del 2016

Xiprers del Palau de l'Abat de Santes Creus (Aiguamúrcia)

Declarats Arbres Monumentals: 2016
Propietari: Ajuntament
Terme municipal: Aiguamúrcia (Pati del Palau de l'Abat, ara Ajuntament, Santes Creus)
Coordenades UTM ED50 (m): X 363118  Y 4578676
Alçària total: 18 m (I); 16,5 m (II)
Volt de canó: 3,37 m (I); 2,34 (II)
Capçada mitjana: 9,1 m (I); 6,7 m (II)
Edat estimada: plantats cap el 1800

Malgrat que el monestir de Santes Creus té xiprers per totes bandes, els únics que tenen la previsió de ser declarats Monumentals són, curiosament, aquest parell de xiprers que no es troben al monestir, sinó en un edifici adjunt, que antigament havia estat el Palau de l'Abat del monestir i actualment són les dependències de l'Ajuntament d'Aiguamúrcia.


Quan vam agafar el cotxe per anar a visitar els xiprers, hi anàvem una mica a l'expectativa, considerant que aquests arbres es troben al pati interior de l'edifici, no visibles des de l'exterior, pensant que era dissabte i potser ens trobaríem amb la porta tancada als nassos. Tot i això, vam decidir que hi aniríem igualment i aprofitaríem, tant si podíem veure els xiprers com si no, per fer la visita que teníem pendent des de fa uns quants anys al Monestir de Santes Creus.

A l'arribar allà ens vam trobar amb una agradable sorpresa: l'accés al pati de l'Ajuntament estava obert! Ens va semblar un bon detall que ho tinguessin tot tancat i barrat, però deixessin l'accés lliure per poder visitar tant el petit claustre per on s'accedeix a l'edifici com el pati interior, on hi ha els xiprers.
Xiprers del Palau de l'Abat de Santes Creus (juliol 2016)
 
Claustre de l'Ajuntament
Vaja, que només arribar i ja havíem triomfat. Ara quedava fer la visita al Monestir de Santes Creus.

Conjunt de vuit xiprers centenaris al claustre posterior del monestir (estic segura que algun dia també seran declarats Monumentals)



Mausoleu de Jaume II el Just
Mausoleu de Pere II el Gran