dilluns, 10 de juny del 2019

Avet del Torrent de la Font Tosca (Campelles)

Declarat Arbre Monumental: l'any 2005
Propietari:
Terme municipal: Campelles
Coordenades UTM ED50 (m):
Alçària total: 32 m
Volt de canó: 3,23 m 
Capçada mitjana: 12,3 m
Edat estimada:

L'Avet del Torrent de la Font Tosca es troba relativament a prop de l'Avet de la Baga de la Berruga, amb la qual cosa és fàcil visitar-los tots dos en un mateix matí. De fet, per anar fins a l'Avet de la Baga de la Beruga passarem prèviament pel costat de l'Avet del Torrent de la Font Tosca, així que podem visitar-lo a l'anar o bé al tornar.

Així doncs, l'accés serà el mateix: des de Ribes de Freses agafarem la carretera que surt del costat de l'estació del cremallera i anirem fins a Campelles. Creuarem el poble i seguirem per la pista asfaltada en direcció a Baell. 

Dos quilòmetres més endavant trobarem un trencall a mà dreta, una pista no asfaltada en força bones condicions, que ens conduirà fins al Refugi del Pla de Prats (que és on hem d'anar per trobar l'Avet de la Baga de la Berruga). 

A uns 650 metres de l'inici de la pista, després d'un tram recte, trobarem un revolt força pronunciat cap a l'esquerra. Aquí és on hem de parar (de fet, uns metres abans hi ha un molt bon lloc on deixar el cotxe).

Des del mateix revolt, anirem cap a la dreta, seguint el que sembla una pista desdibuixada. Anirem avançant per aquesta "pista" fins que es va fent més petita i acaba sent com un corriol que s'endinsa al bosc. Més o menys en aquest punt ja podrem entreveure la copa del nostre avet. 

Com a punt de referència (tot i que no puc assegurar que hi sigui durant molt temps) trobem el tronc d'un avet mort, que ens pot indicar que anem en bon sentit. Des del costat d'aquest tronc, ara sí, podem veure clarament el nostre objectiu.


A partir d'aquí, seguirem avançant uns metres més per dins del bosc. No hi ha sender marcat, però és relativament fàcil arribar-hi, ja que hi ha poc sotabosc i caminant en aquella direcció de seguida arribarem fins a la soca del gran arbre.
Malgrat que no té placa identificativa, quan ens trobem als seus peus sabrem del cert que l'hem trobat. Havíem llegit en algun lloc que d'una banda a l'altra de la seva soca hi ha com dos metres de desnivell i, des del sofà de casa, allò ens havia semblat impossible...fins que el vam veure en persona i vam entendre què volia dir aquell text.

Com passa amb la majoria dels avets monumentals, al trobar-se dins d'un bosc, rodejat d'altres avets igualment espectaculars, es fa difícil apreciar-ne la magnitud quan es veu des de baix. 


Per això, ens quedem amb la imatge de la preciosa copa vista des de certa distància, que ens permet confirmar que es troba ple de vitalitat. Creuem els dits perquè els llamps el respectin i pugui seguir creixent durant molts anys més.
Avet del Torrent de la Font Tosca (juny de 2019)