dimecres, 2 de juliol del 2014

Fargues de l'Arion (Ulldecona)

Declarat Arbre Monumental: l'any 1997
Propietaris: J. i R. Porta Ferré
Terme municipal: Ulldecona (L'Arion)
Coordenades UTM ED50 (m): X 282233  Y 4500571
Alçària total: 6,5 m (I); 6 m (II)
Volt de canó: 7,9 m (I); 6,1 m (II)
Capçada mitjana: 16,8 m (I); 14 m (II)
Edat estimada: 2200-2300 anys

Per arribar a l'Arion, des d'Ulldecona hem d'agafar la TV-3314 en direcció la Galera o Godall. Després de passar una corba tancada a la dreta i una llarga recta, a mà dreta veurem una pista asfaltada amb un indicador de "Camí rural". Al trobar una bifurcació, agafarem el camí de la dreta i el seguirem fins a trobar-nos amb els cartells de l'entrada de l'Arion.

Les oliveres mil·lenàries de l'Arion, de la varietat farga, la més antiga que es coneix, es calcula que tenen uns 2200-2300 anys de vida i tot i això segueixen produint olives, amb les quals encara avui s'elabora i envasa oli.  

Dins la finca de l'Arion s'hi han comptat unes 400 oliveres mil·lenàries, però d'aquestes, en destaquen dues, que reben el qualificatiu de Monumentals. L'Arion és de propietat privada i, malgrat que hi ha rutes senyalitzades amb molts panells explicatius, una ruta amb BTT i un GR que el travessen, les visites a la zona s'han de fer amb guia, per evitar que es malmeti l'entorn (s'han de concertar a l'Oficina de Turisme d'Ulldecona, que es troba a l'edifici de l'estació de tren). 

Nosaltres ignoràvem aquest detallet, així que ens vam quedar amb les ganes de poder fer una visita a les Oliveres; això sí, agraïm que ens permetessin entrar a fer, almenys, la foto per a la col·lecció, que teniu a sota. Sens dubte, la pròxima vegada que voltem per Ulldecona, ho programarem millor, perquè ens vam quedar amb moltes ganes de poder recórrer els voltants d'aquestes espectaculars fargues.


Farga de l'Arion I (juny de 2014)