dilluns, 12 de maig del 2014

Alzina de can Gol (Sant Martí de Tous)

Declarat Arbre Monumental: l'any 2000
Propietari: J. Gual Fontcuberta
Terme municipal: Sant Martí de Tous (can Gol)
Coordenades UTM ED50 (m): X 376016  Y 4599928
Alçaria total: 12 m
Volt de canó: 4,5 m
Capçada mitjana: 17,8 m
Edat estimada: 450 anys

Actualitzo de nou (maig de 2023). L'Ajuntament de Sant Martí de Tous anuncia que, dos anys després de l'incendi, l'alzina "ha rebrotat amb un parell de brots". Aquí en podeu llegir el comunicat. Si no voleu llegir el text sencer, us en deixo un fragment:

"En aquell moment, l'esperança era mínima en què l'alzina pogués rebrotar, però Forestal Catalana va comunicar al consistori que probablement no era del tot morta, perquè tenia unes arrels molt profundes. L'Ajuntament i l'ADF, conjuntament amb voluntariat del poble, van treballar per conservar part de l'alzina centenària. Regant-la, cuidant-la i dedicant-li especial atenció, de seguida, va anar sortint algun brot. Es va assegurar l'espai del voltant amb l'objectiu de poder protegir els brots nous que estaven sortint i ara, finalment, es pot afirmar que l'alzina és viva."

....

Lamentablement, l'Alzina de can Gol ha resultat totalment calcinada en l'incendi forestal que ha cremat a Santa Maria de Queralt el juliol de 2021. Deixo l'entrada que en vaig fer en el seu moment, com a petit homenatge a tota la flora i fauna perdudes per sempre en aquesta desgràcia. 

....

Per arribar a l'Alzina de can Gol hem d'anar  a Sant Martí de Tous i, des d'allà, dirigir-nos cap a l'Aubereda. Malgrat que hi ha diverses maneres d'arribar a les runes de la masia de can Gol, les rutes van per pista de sorra amb cartells indicadors allà on fan falta, així que no té pèrdua. Us marco en el mapa el recorregut que vam fer nosaltres a peu.


Ruïnes de can Gol
 


Alzina de can Gol (maig de 2014)

A l'acostar-nos a l'alzina, la nostra primera impressió va ser que, fet i fet, tampoc n'hi havia per a tant, una alzina més entre tantes. Quan ens vam trobar als seus peus i vam observar-la de ben a prop vam saber que aquella alzina, aparentment petitona, portava uns quants anys sobre les seves branques i de ben segur amb moltes històries per explicar.


El quart arbre Monumental de la comarca de l'Anoia, el Pi Gros de can Gallego, de Cabrera d'Igualada, el 1999 va ser greument ferit de mort per un llamp. Finalment, deu anys més tard es va tallar per evitar que caigués i provoqués algun accident. En queden algunes restes.