diumenge, 11 de maig del 2014

Roure d'Ancosa (La Llacuna)

Declarat Arbre Monumental: l'any 1990
Propietari: F. Ravell Mateu
Terme municipal: La Llacuna (Plana d'Ancosa)
Coordenades UTM ED50 (m): X 374122  Y 4589768
Alçaria total: 16 m
Volt de canó: 4,48 m
Capçada mitjana: 24,8 m
Edat estimada:

Per arribar al Roure d'Ancosa tenim diverses opcions. Nosaltres vam escollir una de les variants que implicava fer una caminada lleugera d'un parell d'hores entre anar i tornar, avançant per pista forestal i passant pel costat de la casa d'Ancosa, actualment deshabitada. 


Les indicacions de la Generalitat inicien el recorregut a La Llacuna, agafant la pista forestal que es troba en molt bon estat. Nosaltres, però, vam preferir arribar fins a Torrebusqueta (a on s'accedeix per la carretera BP-2121 que surt del centre de La Llacuna), deixar el cotxe a l'entrada del poble i iniciar allí el camí. 



De la part dreta del poblet, quan s'acaba l'asfalt, surt una pista que amb pocs minuts ens porta fins a la pista forestal procedent de La Llacuna (enllaçant, així, amb el recorregut proposat per la Generalitat). En aquest punt hi ha un pal indicador, però nosaltres el vam trobar arrencat del terra, així que no sé quant temps més hi serà. 

Un cop en aquest punt, només cal anar seguint les marques blaves pista amunt, fins que veurem la casa d'Ancosa, lamentablement en runes. Seguint el camí trobarem un bonic pou rehabilitat de nou metres de profunditat amb una aigua ben transparent al seu interior.


Seguirem avançant per la pista, passarem pel costat d'una bassa i, pocs metres més enllà, després de passar pel costat d'unes vinyes, amagat entre els arbres, descobrirem l'espectacular Roure. Si algun arbre mereix el qualificatiu de Monumental, sens dubte és aquest brutal roure amb tronc de gairebé 5 metres de diàmetre i, malgrat la seva agitada vida, encara ple de vitalitat.

Roure d'Ancosa (maig de 2014)
 

Al costat del gran roure se n'hi troba un altre, probablement fill seu, que queda empetitit al costat de la magnitud del seu veí, però que bé podria merèixer també l'adjectiu de Monumental.

 

Clarament, no podríem haver triat una opció millor per arribar al número 100 de la nostra particular col·lecció d'Arbres Monumentals de Catalunya!