divendres, 23 d’agost del 2013

El Pi de Balija, el Pi de Maurí, Lo Parot (Horta de Sant Joan)

Horta de Sant Joan deu ser la població amb més Arbres Monumentals de Catalunya (exceptuant el jardí botànic de Masjoan, a Espinelves): sis dins del seu terme municipal. Si hi sumem els tres arbres monumentals de la població veïna d'Arnes, podem arribar a la conclusió que la comarca de la Terra Alta és molt prolífica pel que fa a l'aparició d'arbres excepcionals. Comencem per dos dels seus monumentals pins i potser el seu arbre més conegut, Lo Parot.

Pi de Balija

Declarat Arbre Monumental: l'any 1992
Propietari:
Terme municipal: Horta de Sant Joan (els Pessells)
Coordenades UTM ED50 (m): X 275022  Y 4542480
Alçaria total: 19 m
Volt de canó: 4,3 m
Capçada mitjana: 21,5 m
Edat estimada:

El Pi de Balija és un pi espectacular, no només per les seves dimensions sinó, sobretot, pel seu curiós aspecte. Les seves grans branques, amb el pes del temps, la neu i les ventades, han anat creixent cap avall, donant-li una aparença característica a l'arbre i algunes de les quals fins i tot s'han hagut d'apuntalar perquè no es trenquessin.

Pi de Balija (febrer de 2013)
 

Pi de Maurí

Declarat Arbre Monumental: l'any 2005
Propietari:
Terme municipal: Horta de Sant Joan (mas de les Monges)
Coordenades UTM ED50 (m): X 277326  Y 4542284
Alçaria total: 18,5 m
Volt de canó:  3,97 m
Capçada mitjana: 23,5 m
Edat estimada:

Aquest pi va començar a morir mig any després d'haver-li fet aquestes fotos a conseqüència de l'impacte d'un llamp, que el va deixar molt malferit i va anar assecant-se. Va morir el 2014. Tot i això, deixo aquí les imatges que en tenim i el lloc on es podia trobar.
 
Pi de Maurí (febrer de 2013)
Per poder veure aquests dos pins hem d'agafar la carretera que va d'Horta de Sant Joan a Bot (T-334) i a l'alçada del quilòmetre 10 trobarem dues pistes, una a mà dreta i l'altra a mà esquerra: una ens portarà al pi de Maurí i l'altra al pi de Balija.


Venint d'Horta, passarem el mas del Cigarrer i uns quants metres més enllà trobarem una entrada a mà dreta. Deixarem el cotxe allà mateix (on no molesti, òbviament) i caminarem uns metres fins al pi de Maurí, visible des de la carretera estant.

Per trobar el pi de Balija haurem de fer un trajecte més llarg amb el cotxe, agafant la pista que surt a mà esquerra, just davant de l'anterior. Algun quilòmetre endavant i trobarem un cartellet, a l'esquerra, indicador del Pi. Deixarem el cotxe on no molesti i farem els últims metres a peu pel costat dels camps de conreu. 


Lo Parot

Declarat Arbre Monumental: l'any 1990
Propietari: J. Badia Alcoverro
Terme municipal: Horta de Sant Joan
Coordenades UTM ED50 (m): X 275022  Y 4542480
Alçaria total: 8 m
Volt de canó: 7,45 m
Capçada mitjana: 8,5 m
Edat estimada: 2000 anys

Lo Parot (febrer de 2012)
 

Aquesta olivera (o oliver) es coneix amb el nom de Lo Parot perquè per les seves dimensions i edat se la considera el "pare" de totes les oliveres. La gent de la contrada compta que té més de dos mil anys i, tenint en compte que es tracta d'una varietat d'olivera desconeguda en l'actualitat, això fa que aquesta teoria agafi més força.

Lo Parot es troba a les afores de la població d'Horta de Sant Joan. Agafarem la carretera en direcció Gandesa  i al punt quilomètric 3 entrarem al camí de la dreta. Es tracta de terreny privat, així que deixarem el cotxe on no molesti i, sent molt i molt respectuosos, donarem la volta a la masia i just al seu darrera hi trobarem l'espectacular olivera.