dimarts, 1 d’agost del 2017

Pi de la Valleta Seca (Espot)

Declarat Arbre Monumental: l'any 2016
Propietari:
Terme municipal: Espot (la Valleta Seca)
Coordenades UTM ED50 (m): X 3
Alçària total: 8 m
Volt de canó: 3,45 m
Capçada mitjana:17,3 m
Edat estimada: 500 anys?

Arribar al Pi de la Valleta Seca implica armar-se de paciència, ja que malgrat que no és complicat arribar-hi, l'accés tampoc seria el més còmode del món. Bàsicament, perquè es troba al parc nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, a la zona de la Valleta Seca, al costat del camí de pujada del Gran Encantat. Diguem que en línia recta no està massa allunyat del Pi de Monestero ni de l'Avet de la Solaneta, però sí que hi ha uns quants metres de desnivell de distància entre uns i altres.

 
Per agafar el sender cap al Gran Encantat, anirem al refugi d'Ernest Mallafré, prop de l'estany de Sant Maurici, i des d'allà prendrem el camí cap a la Valleta Seca (si anéssim cap a la dreta entraríem a la vall de Monestero, per on podríem anar a l'estany de Monestero i el seu Pi). És un corriol que no està senyalitzat, però com que hi accedeix força gent, està ben fressat. 

El Pi es troba abans de començar la tartera d'ascens a l'Encantat. Malgrat no tenir placa identificativa, és evident de quin arbre es tracta, ja que als seus voltants no hi ha cap altre pi amb les seves dimensions. Segons diu a la web de la Generalitat, li calculen uns 500 anys de vida, amb totes les seves cicatrius ben marcades de diversos impactes de llamps  i el pas del temps, cosa que voldria dir que es tracta d'un autèntic supervivent.


Pi de la Valleta Seca (setembre de 2016)
Pi de la Valleta Seca (setembre de 2016)