dimarts, 2 d’agost del 2016

Til·ler dels Reguerals (Rialp)

Declarat Arbre Monumental: l'any 2016
Propietari:
Terme municipal: Rialp
Coordenades UTM ED50 (m): X 353419  Y 4700548
Alçària total:  10 m
Volt de canó: 5 m
Capçada mitjana: ?
Edat estimada:

El Til·ler dels Reguerals, malgrat trobar-se a molt pocs metres per sobre de la carretera que porta a l'estació d'esquí de Port Ainé, no és fàcil de localitzar. Primer, perquè no és gaire visible des de la carretera i, segon, perquè es troba enmig d'una petita tartera, en un terreny amb fort pendent, que fa que avancis un pas i en reculis dos. No hi ha camí per accedir-hi, així que s'ha d'anar a l'aventura. 

L'altra curiositat és que es tracta d'un arbre d'avançada edat, a la que previsiblement li queden pocs anys de vida, ja que el tronc central es troba més mort que viu. Tenint en compte que oficialment encara no ha rebut la declaració d'Arbre Monumental, sinó que de moment es tracta d'una "previsió" (com passa amb la majoria d'Arbres Monumentals del Pallars Sobirà), em temo que si s'ho repensen gaire, aquesta declaració acabarà sent pòstuma.

Til·ler dels Reguerals (juliol de 2016)

Si, malgrat els meus comentaris, teniu ganes d'anar a veure el til·ler, primer de tot haureu d'anar  a Rialp i d'allà agafar la carretera cap a l'estació d'esquí de Port Ainé. Quan passeu pel costat de l'àrea recreativa (amb algunes barbacoes i taules de pícnic) ja hi sereu a prop.

A partir d'aquí no sé massa bé com explicar-ho. He intentat localitzar-ho amb l'Street View del Google Maps, però les fotos que hi ha són de fa uns anyets, quan hi estaven fent obres, així que ara mateix la carretera no és exactament igual. Us deixo el mapa del punt aproximat on és el til·ler i, per assegurar la jugada, agafeu les coordenades que dóna la Generalitat, que en aquest cas sembla que són correctes.


A la mateixa carretera hi ha un altre arbre espectacular, força més fàcil de veure que el til·ler, que es mereixeria ser considerat Monumental, malgrat que aquest no apareix a la llista ni tan sols com a previst. Es tracta d'un gran castanyer que, malgrat tenir el tronc central ben mort, els seus rebrots gaudeixen de bona vitalitat, com prova la gran quantitat de pellofes de castanya que vam trobar als seus peus. 

La font d'on vam treure la informació sobre aquest arbre, que proposa que se'l consideri Monumental, l'anomena "Castanyer del trencall de Port Ainé" perquè és exactament això, un castanyer que es troba al trencall de la carretera de Port Ainé. Per trobar-lo, quan deixem la carretera C-13 i entrem a la que ens conduïria cap a l'estació d'esquí, just a l'inici trobarem un espai a mà dreta on podrem deixar el vehicle còmodament. 

Caminarem uns metres amunt per la carretera i veurem, a mà esquerra, l'inici d'un corriol molt desdibuixat i barrat amb una cadena, antic camí d'accés a la població de Roní. Caminarem uns pocs metres per aquest corriol fins que trobarem a la nostra esquerra l'espectacular castanyer.

Castanyer del trencall de Port Ainé (agost de 2019)