dijous, 17 d’abril del 2014

Roure de Perramon i Grèvol de Ventolà (Ribes de Freser)

Dins del terme municipal de Ribes de Freser s'hi troben tres arbres declarats monumentals. D'aquests, un és un arbust, concretament un grèvol, i d'un altre, el roure de Vilardell, tan sols en queda la soca, després que les ventades del cicló Klaus, del gener de 2009, van acabar de fer malbé les branques que quedaven.

Roure de Perramon

Declarat Arbre Monumental: l'any 1995
Propietari: T. de Montagut Estradés
Terme municipal: Ribes de Freser (mas Perramon)
Coordenades UTM ED50 (m): X 431699  Y 4680022
Alçaria total: 19 m
Volt de canó: 4,7 m
Capçada mitjana: 15,3 m
Edat estimada:

Trobar el Roure de Perramon és força senzill. Primer de tot hem de localitzar el balneari Montagut, situat a l'alçada del quilòmetre 126 de la N-260, poc després (anant en direcció de Ripoll a Ribes de Freser) de passar la planta embotelladora de l'aigua de Ribes.
Balneari Montagut
Davant del balneari, a l'altre costat de la carretera, hi trobarem una petita esplanada on podrem deixar el cotxe sense problemes. De la mateixa esplanada surt un pont que creua el riu Freser, amb un clar cartell de no circulació de vehicles, excepte per a veïns de la zona. L'únic que hem de fer és anar seguint (a peu) la pista, en suau ascens i totalment asfaltada, fins a trobar-nos, després d'una mitja hora llarga, amb la masia de Perramon. Del costat dret de la petita ermita surt un sender on, a pocs metres, localitzarem ràpidament el Roure.


Roure vist des de lluny, junt amb dos altres roures
Roure de Perramon (abril de 2014)
 

Nosaltres el vam visitar a mitjans d'abril, quan les fulles dels roures tot just començaven a despuntar. Potser per aquest motiu, el Roure de Perramon ens va fer una sensació no massa agradable: de les diverses branques que sortien del seu gran tronc, algunes estaven clarament seques i les altres no sabem si seguien vives o no (al no tenir encara fulles, es fa difícil saber-ho). A la fitxa de la Generalitat diu que l'arbre es troba "decrèpit", així que em temo que no només devia ser la nostra impressió.

Grèvol de Ventolà

Declarat Arbre Monumental: l'any 2005
Propietari:
Terme municipal: Ribes de Freser (Ventolà)
Coordenades UTM ED50 (m): X 428891  Y 4685627
Alçaria total: 11 m
Volt de canó: té diversos troncs, alguns de 20 cm
Capçada mitjana: 8,5 m
Edat estimada:

Localitzar el Grèvol Monumental de Ventolà és encara més fàcil. Només cal agafar la carretera N-260, travessar Ribes de Freser i entrar a la collada de Toses. Uns quilòmetres més enllà trobarem la desviació a mà dreta que ens portarà al poble de Ventolà, encara dins el terme municipal de Ribes. Vaja, que si arribem a Planoles, ja podem donar la volta i recular, perquè ens l'haurem passat de llarg.

Tres quilòmetres carretera amunt i el Grèvol ens dóna la benvinguda a Ventolà tot just trobar les primeres cases del poble, així que és pràcticament impossible no veure'l.
Grèvol de Ventolà (abril de 2014)