dimecres, 1 de novembre del 2017

Blada de la Coma (la Vansa i Fórnols)

Declarat Arbre Monumental: l'any 2016
Propietari:
Terme municipal: La Vansa i Fórnols (Fórnols)
Coordenades UTM ED50 (m):
Alçària total: 13,5 m
Volt de canó: 3,13 m 
Capçada mitjana: 16,1 m
Edat estimada:

Per trobar la Blada de la Coma primer de tot haurem d'arribar fins a la població de Fórnols, on hi accedirem passant prèviament per Cornellana. 

Just abans d'entrar al poble, agafarem la pista a mà esquerra que ens dirigeix cap al restaurant d'El Paller de cal Coma. Seguirem aquest camí i deixarem el vehicle a l'aparcament del restaurant. La Blada s'hi troba molt a prop, al lateral dels camps que veurem sota nostra, però no es veu des d'aquest punt. 

Per entendre'ns, prop del pàrquing hi ha un tancat amb gossos de caçadors de la zona; la blada es troba just darrere (alguns metres per sota) d'aquest tancat. A mà dreta veurem que continua la pista, ara novament de sorra, com a l'inici, però l'accés està barrat per un filat que evita que les vaques surtin del camp on pasturen. Aquí tocarà passar-hi a peu: travessarem el filat i anirem avançant uns metres més per la pista, fins que a mà esquerra desapareix la tanca. A partir d'aquí veurem un petit sender (tot i que nosaltres vam anar-hi passant pel costat del camp) que ens conduirà fins a la blada. 


Al tractar-se d'un arbre de fulla caduca, canvia radicalment el seu aspecte segons l'època de l'any en què ens trobem. A la fitxa de la web dels Arbres Monumentals hi apareix ben pelada; també n'hem vist alguna imatge amb tot el fullatge de l'estiu, i nosaltres, que hi vam anar a finals d'octubre, la vam poder contemplar amb el seu millor vestit de tardor.

Blada de la Coma (octubre de 2017)