dimarts, 9 de desembre del 2014

La Pubilla (Maçanet de Cabrenys)

La Pubilla

Declarat Arbre Monumental: l'any 2000
Propietari:
Terme municipal: Maçanet de Cabrenys
Coordenades UTM ED50 (m): X  481557  Y 4693204
Alçaria total: 14 m
Volt de canó: 27,5 m
Capçada mitjana: 16 m
Edat estimada: 250 anys

Igual com ens va passar en el cas d'El Suratell, seguint les indicacions de la web de la Generalitat, un cop sobre el terreny no vam saber trobar la surera. Aquesta vegada, però, no vam trobar cap excursionista salvador que ens pogués guiar, així que, cansats ja com estàvem de voltar tant, vam decidir deixar l'aventura per a una futura visita a la zona. És a dir, que encara el tenim pendent.

Actualitzant el marcador

Segona visita a l'Alt Empordà en recerca i captura de la Pubilla, l'últim arbre que ens falta a la col·lecció d'aquesta comarca. Aquesta vegada no teníem excusa d'estar cansats, perquè es tractava de l'únic arbre que anàvem a buscar aquell dia, així que l'havíem de trobar sí o sí. Quan vam arribar a la zona vam témer que novament fracassaríem, perquè just aparcar el cotxe, ens vam trobar de morros amb un caçador i un senyal claríssim advertint-nos que es tractava de dia de batuda. 

Com que ells estaven a l'altra banda de la carretera i cap a on anàvem nosaltres no hi havia cap senyal de res, vam decidir endinsar-nos igualment al bosc (tot i que s'ha de reconèixer que anàvem fent més soroll de l'habitual, per si de cas...). Vam arribar fins al lloc on ens havíem quedat l'altra vegada i vam estar buscant una estona per allà on ens indicava el GPS, però res, altra vegada se'ns resistia...això no podia ser!! Vaja, que al final vam decidir deixar de banda tanta tecnologia i seguir avançant pel camí, a veure cap a on ens portava. I va ser llavors quan, per fi, van aparèixer davant dels nostres ulls les grans branques d'una gran surera amb el tronc més espectacular que hem vist fins el moment, almenys en les alzines sureres.


Per arribar a la Pubilla, primer de tot des de Darnius ens hem de dirigir cap a Maçanet de Cabrenys. Abans d'arribar-hi, trobarem la carretera cap a la Vajol, que hem d'agafar. A uns 500 metres trobarem, a mà dreta, l'inici d'una pista forestal amb marques de GR. Aquí hem de deixar el cotxe i començar a caminar. La veritat és que sabent cap a on anem, el camí no té pèrdua, ja que tan sols es tracta d'anar seguint les marques blanc-i-vermelles del GR, ignorant les bifurcacions que anem trobant.

Al cap d'uns minuts trobarem una pista a mà esquerra barrada amb una cadena. Això ens indicarà que anem per bon camí i que, a més, ja som força a prop del nostre objectiu. Hem de seguir avançant per la pista per on anàvem fins que, poc després, trobarem una nova bifurcació. Aquesta vegada haurem de deixar el GR, que continua cap a la dreta, i seguir la pista que va cap a l'esquerra. No tindrem temps de pensar si anem bé o no que ja ens trobarem davant de l'impressionant surera. 



La Pubilla (desembre de 2014)
Aprofitant que érem a prop de la Jonquera (i que els trets dels caçadors, massa propers pel nostre gust, no ens van deixar admirar gaire estona la gran surera), vam decidir anar fins a la Jonquera a descobrir els dòlmens de mas Baleta. La tramuntana que bufava cada vegada amb més força va fer que no ens hi poguéssim estar massa estona, així que ens queda pendent, per a un altre dia menys ventós, fer el recorregut natural i megalític de la zona.

Dolmen I de Mas Baleta
Dolmen II de Mas Baleta
Recinte megalític de Mas Baleta